Návšteva na farme HiPP

od

IMG_6439

Je to už pár týždňov ale veľmi som Vám chcela napísať o mojom výlete v Poľsku, ktorý ste mohli sledovať na mojich instastories ešte v lete. Viacerí ste mi písali kde to je, a či sa tam dá len tak prísť. Nuž, nie je to úplne jednoduché, ide totiž o súkromnú farmu pána Hippa. Je to rodinná firma s rovnakým menom, ktorá vyrába detskú stavu, ak ste netušili. Mne tieto veci ešte nie sú také blízke, ale potom čo som preštudovala stránku Hippu, nemala som problém prijať pozvanie a zabaliť kufre:)

Navštíviť organickú farmu (teda farmu, kde sa ekologicky pestujú plodiny) znel ako skvelý nápad, a mňa to veľmi zaujímalo. Vidieť, či je to naozaj iné ako konvečné poľnohospodárstvo, alebo či je to len taká fráza, ktorá znamená len vyššiu cenovku. Ja si úprimne myslím, že bio potraviny sú hodnotnejšie ako tie vypestované v konvenčnom hospodárstve a som rada, že sa mi to pri návšteve potvrdilo.

IMG_6421

Farma pána Hippa, sa nachádza neďaleko Gdaňsku, čo je veľmi krásne mesto so zaujímavou architektúrou, ktorá mi pripomínala nemecký Hamburg. Významný prístav s krásnymi starými tehlovými budovami, v skratke:)

Z Gdaňska sme po dlhej a náročnej ceste konečne prišli na farmu do Podagi, kde nás čakalo nádherné ubytovanie, a taká starosvetská atmosféra v rezidencii pána Hippa – večer drink, malé občerstvenie, potom 3 chodová večera, syry, káva a čokoláda. Od únavy som o 11 tej večer vypila ešte espresso a išla spať. A v king size posteli s baldachýnom som bez problémov zaspala ako malé dieťa.

Po raňajkách sa začala najdôležitejšia časť výletu. Opäť sme sa stretli s pánom Hippom, ktorý nám do detailov porozprával o organickým poľnohospodárstve, prečo je to dôležité a ako sa o pôdu starajú. Ak vás zaujíma viac o tejto téme informácie sú krásne uvedené na ich stránke –> TU <–. V Poľsku je len malá časť produkcie firmy HIPP, väčšina pochádza od farmárov z Nemecka a Rakúska, a toto poľské hospodárstvo je osobná farma pána Hippa. Teória bola celkom zložitá, od vsakovania, orania pôdy až po cykli, ktoré fungujú v prírode ale nakoniec sme vyrazili do praxe.

IMG_6403

Osobne som si myslela, že farma budem nejak špeciálne ohraničená, ale úplne som sa mýlila, boli to polia a lúky všade naokolo. Každá mala svoj význam, či už sa na nej niečo pestovalo alebo nie. Ďatelinové polia znamenali, že pole odpočíva, iné polia boli plné pšenice či mrkvy. Každé takéto pole ohraničovali stromy, ktoré vytvárali mikroklímu, chránili plodiny pred vetrom a sem tam sa prirodzene vytvoril močiar či jazierko plné hmyzu a vtákov. A všetko spolu neuveriteľne súviselo. Na organických farmách sa nepoužívajú pesticídy, umelé hnojivá a všetko funguje iba tak ako príroda zariadila. Okrem ekologického spôsobu pestovania základných plodín bolo pre mňa zaujímavé počuť, že s týmto typom farmárčenia začala rodina pána Hippa už pred 50 rokmi, čo je teda poriadne dávno. V podstate, before it was cool. Ale úplne.

IMG_6426

Na poliach sme ochutnali hrášok, pozreli zemiaky a mrkvu, ktorú pán Hipp šľachtili dlhých 8 rokov, a videla som najviac bocianov vo svojom živote. Fakt, boli všade:) Pri každej plodine sme sa reálne zastavili a pán HIPP nám dôkladne porozprával o jej pestovaní. Napríklad také zemiaky sú hotová veda:)

IMG_6443

Na farme bolo okrem rastlinnej výroby aj viac ako 1000 kusov dobytka, ktoré sa voľne prechádzali po rozsiahlych pasienkoch a tiež ovce. Kravy žili v krásnej simbióze s miestnymi bocianmi, ktorí sa s nimi presúvali v rámci stáda. A to Vám bol pohľad ako na africkom safari. Fakt, krása.

IMG_6512

Uprostred týchto pastvín sme mali aj ten najkrajší piknik. Tradičné poľské jedlo, a pre mňa najväščí kulinársky highlight – studená cviklová polievka. Vyzerala veľmi dramaticky – cyklámenovo ružová ale bola to najlepšia studená polievka akú som kedy ochutnala. Hoci ju nemám na fotke, snáď sa mi raz podarí vyskúšať aj doma.

IMG_6484

Inak celý deň deň sme chodili na skvelých golfových terených vozíkoch. Zážitok sám o sebe:) A musím uznať, že farma bola veľmi krásne udržiavaná, ak viete čo myslím. Žiadne staré, rozpadajúce sa kravíny a družstvá, ako som zvyknutá z rodnej hrude, ale krásne tehlové stajne a stodoly.

IMG_6557

IMG_6556

Nakoniec sme sa po pól dni vrátili naspäť do vily a ja som si nemohla nechať újsť masáž, čaj, a krátky predvečerný kúpel v mojej nádhernej kúpeľmi. Nasledovala opäť parádna večera, dlhé rozhovory, pohár vínka a pomaly aj koniec našej cesty.

IMG_6617

A aby ste mali z toho môjho výletu niečo aj vy a mohli si vyskúšať výrobky pán Hippa aj na vlastnej koži, zapojte sa do súťaže o výrobky firmy HiPP v hodnote 40 €. Stačí ak mi do komentáru tu na blogu alebo pod postom na Facebooku, napíšete čo radi varíte deťom (nech mám inšpiráciu) alebo aké bolo vaše obľúbené detské jedlo. Budem sa tešiť na vaše odpovede:)

Monika

 


2 komentáre v Návšteva na farme HiPP

  1. Veronika
    18/09/2017 at 07:47 (4 týždne ago)

    Nádhera.. Cestovala som mysľou s vami
    Keď som bola malá, , veľmi často sme mávali detskú krupicu či puding. Nebolo toľko na výber ako je teraz..
    No a dcérke robím rôzne zeleninové kaše, omáčky či jedlo upravené v rôznych tvaroch, no aj tak vyhrala obyčajná praženica s domácim kečupom.. áno.. toho dokáže zjesť celú kopu.. samozrejme, riadim sa aj podľa sezóny, tak teraz napríklad je to hokkaido polievka s domácimi krutónmi, v zime zase sa snažím dopĺňať vitamíny a nechýba na stole jedlo z kyslej kapusty.. nie sú to nejaké „extra“ jedlá, že úplne fit, ale varím to, čo sa mi doma zje a čo najviac surovín kupujeme na miestnom trhu

    Odpovedať
  2. Eliška
    18/09/2017 at 07:49 (4 týždne ago)

    Moje obľúbené detské jedlo bola krupicová kaša a maslom a škoricovým cukrom :). Aj teraz keď ju pripravím 3-ročnému synovi, ktorý ju má tiež veľmi rád tak si nostalgicky tou vôňou pripomeniem časy detstva :)

    Odpovedať
  3. Jana
    18/09/2017 at 07:58 (4 týždne ago)

    Ja si spomínam na babkine polievočku , tie najlepšie varené z lásky a pečene jablká na starom sporáku, mňam ta vôňa, na to sa nedá zabudnúť . Naštastie moja mama a aj ja pokračujeme v tradíciách a napríklad polievka, ktorá ako môj otec hovorí je základ, ta je na našom stole každý den .

    Odpovedať
  4. martina
    18/09/2017 at 08:54 (4 týždne ago)

    wau,to musel byt uuzasny zazitok,Monika..neviem sa vynadivat :) moja Meliska ma skor sladky jazycek (po kom to asi ma :) ) a tak jej najvacsiu radost vacsinou spravia domace makove šúlance :)

    Odpovedať
  5. Laura
    18/09/2017 at 09:53 (4 týždne ago)

    Synovi najviac robim na pare tiez „bio“ domace druhy zeleniny ktore pestuje moja svokrusa :) verim ze su hodnotnejsie ako tie nakupene v klasickych supermarketoch a aj ked nema 100 druhov vselicoho, mam dobry pocit ze synovi dam to najlepsie co mozem.
    zatial to nie su nejake kulinarske speciality kedze sa so zeleninou a ovocim iba zoznamujeme, ale mam radost ze mu vsetko chuti. Sem tam kupim aj nejaku tu flasticku od Hippp, doverujem, ze ich produkty su ako od babky zo zahrady :)

    Odpovedať
  6. Adriena
    19/09/2017 at 15:25 (4 týždne ago)

    Najradsej som mala a aj stale mam tvarohove slize☺ moj maly Samko toho okrem materskeho mlieka vela nespapa, ale poctivo mu vyvaram kazdy den

    Odpovedať
  7. Lucia
    22/09/2017 at 09:56 (4 týždne ago)

    Krasne napisane:) vzdy ma zaujimalo odkial pochadzaju suroviny pouzite do bio prikrmov a po Vasom clanku verim, ze to nie je len marketingovy tah a, ze sa stale najdu ludia s dobrymi umyslami, ktori chcu robit veci inak, lepsie… syncek do roka nejedol nic, len mliecko, bola som z toho nestastna.. no teraz mam doma ukazkove stravnika.. zje kremovu karfiolovu, pecenu cviklu so zemiakmi a mrkvou alebo napriklad cervenu sosovicu s kukurickou, maskom podliatu slahackou a parmezanom (moj vymysel).

    Odpovedať
    • Mirka
      30/09/2017 at 10:44 (2 týždne ago)

      Toto je paradny post Monika. Hipp nekupujem sice, varim babatkam kazdy den cerstve veci, ale ked ideme na cesty, tak aj nejaku tu „konzervu“ v skle prikupim.

      Tieto cestovatelsko foodie posty su uplne najzaujimavejsie! A opat raz krasne fotky.

      Odpovedať
      • Mirka
        30/09/2017 at 10:49 (2 týždne ago)

        Jaj a som nenapisala co varim. Telacie, kralicie, kuracie ale len v top kvalite. A lokalnu sezonnu zeleninu. Velka palera kombinacii.
        To co varim aj nam a velkacom, len z toho odoberiem a nesolim a nekorenim zatial. Tesim sa ako zacnem babatkam predstavovať bylinky na jar.

        Odpovedať
  8. Petra
    30/09/2017 at 20:33 (2 týždne ago)

    So skolky si pamatam, ze sme mavali maslovy chlieb a na tom nastruhanu mrkvu. Bolo to velmi dobre. Ale neviem ci by to dnes detom chutilo :-)

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *