Mrkvová roláda s tvarohovým krémom

od

mrkvová roládaČo by to bolo za veľkonočnú tabuľu, keby na nej nebolo niečo sladké. Tento rok je Veľká noc o niečo skôr, jednou z mála sezónnych surovín, ktorú možno nájsť na jar, je mrkva. Dostupná po celý rok a ideálna do koláčov. Pred pár rokmi som skúšala mrkvovú tortu a tento rok som sa rozhodla urobiť roládu.

Roláda je pre mňa vždy trocha výzvou, nikdy neviem či sa podarí. Vždy som sa bála rolovania cesta a mala pred ním (zbytočný) rešpekt. Ukázalo sa však, že to nie je žiadna veda, netreba sa toho báť. Týmto spôsobom tak vznikla parádna jarná mrkvová roláda s tvarohovým krémom.

mrkvová roláda
Príprava je jednoduchá a verte mi, že to zvládnete aj keď nie ste profesionálnou cukrárkou. Na roládu pre cca 8 – 10 hostí budeme potrebovať:

160 g hladkej múky
5 g prášku do pečiva
1 ČL škorice
2 pomleté klinčeky
štipku muškátového orieška
3 vajcia
150 g kryštálového cukru
3 PL repkového oleja
kôra a šťava z 1 citrónu
200 g nastrúhanej mrkvy(cca 4 mrkvy)
250 g hladkého tvarohu
100 g masla
150 g práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu

mrkvová roláda

Postup:

  1. V miske vymiešajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
  2. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a mrkvu, a premiešajte.
  3. Cesto vylejte na väčší plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou stierky jemne rozotrite tak, aby malo cesto tvar obdĺžnika, a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 12 – 15 minút.
  4. Upečené cesto vyberte z rúry, preneste na mriežku a ešte horúce opatrne zrolujte do rolády. Nechajte ho vychladnúť a medzitým si pripravte plnku.
  5. V mise vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte šťavu z citrónu, vanilkový extrakt a vyšľahajte s tvarohom. Kým vychladne korpus, krém dajte do chladničky.
  6. Keď je korpus úplne vychladnutý, opatrne ho rozrolujte, natrite krémom a opäť zarolujte. Roládu zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pár hodín alebo ideálne cez noc do chladničky.
  7. Pred podávaním roládu posypte trochou práškového cukru a nakrájajte na plátky.

mkrvová roláda

mrkvová roláda

V prípade rolády je dôležité , aby ste cesto príliš nevysušili a neprepiekli. V opačnom prípade sa rozpadne. Ak sa vám to podarí, ostatné je už gombička a cesto bude vďačne spolupracovať.

Želám vám chutné a veselé sviatky!

 


2 komentáre v Mrkvová roláda s tvarohovým krémom

  1. Milan
    12/04/2018 at 20:16 (3 mesiace ago)

    Super

    Odpovedať
    • LaPetit
      13/04/2018 at 12:48 (3 mesiace ago)

      Ďakujem!

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *