Mrkvová roláda s tvarohovým krémom

od

mrkvová roládaČo by to bolo za veľkonočnú tabuľu, keby na nej nebolo niečo sladké. Tento rok je Veľká noc o niečo skôr, jednou z mála sezónnych surovín, ktorú možno nájsť na jar, je mrkva. Dostupná po celý rok a ideálna do koláčov. Pred pár rokmi som skúšala mrkvovú tortu a tento rok som sa rozhodla urobiť roládu.

Roláda je pre mňa vždy trocha výzvou, nikdy neviem či sa podarí. Vždy som sa bála rolovania cesta a mala pred ním (zbytočný) rešpekt. Ukázalo sa však, že to nie je žiadna veda, netreba sa toho báť. Týmto spôsobom tak vznikla parádna jarná mrkvová roláda s tvarohovým krémom.

mrkvová roláda
Príprava je jednoduchá a verte mi, že to zvládnete aj keď nie ste profesionálnou cukrárkou. Na roládu pre cca 8 – 10 hostí budeme potrebovať:

160 g hladkej múky
5 g prášku do pečiva
1 ČL škorice
2 pomleté klinčeky
štipku muškátového orieška
3 vajcia
150 g kryštálového cukru
3 PL repkového oleja
kôra a šťava z 1 citrónu
200 g nastrúhanej mrkvy(cca 4 mrkvy)
250 g hladkého tvarohu
150 g práškového cukru
100 g masla izbovej teploty
1 ČL vanilkového extraktu

mrkvová roláda

Postup:

  1. V miske vymiešajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
  2. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a mrkvu, a premiešajte.
  3. Cesto vylejte na väčší plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou stierky jemne rozotrite tak, aby malo cesto tvar obdĺžnika, a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 12 – 15 minút.
  4. Upečené cesto vyberte z rúry, preneste na mriežku a ešte horúce opatrne zrolujte do rolády. Nechajte ho vychladnúť a medzitým si pripravte plnku.
  5. V mise vyšľahajte maslo spolu s cukrom, pridajte šťavu z citrónu a vyšľahajte s tvarohom. Kým vychladne korpus, dajte krém do chladničky.
  6. Keď je korpus úplne vychladnutý, opatrne ho rozrolujte, natrite krémom a opäť zarolujte. Roládu zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pár hodín alebo ideálne cez noc do chladničky.
  7. Pred podávaním roládu posypte trochou práškového cukru a nakrájajte na plátky.

mkrvová roláda

Na pečenie rada používam repkový olej. Zo zdravotného hľadiska obsahuje najmenej nezdravých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji). Obsahuje tiež najviac esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3*, patriacich k nedostatočne zastúpeným v našej strave. Repkový olej sa okrem toho vyznačuje dobrou stabilitou chute a vône, a preto je ideálny na prípravu koláčov z piškótového cesta**.

mrkvová roláda

V prípade rolády je dôležité , aby ste cesto príliš nevysušili a neprepiekli. V opačnom prípade sa rozpadne. Ak sa vám to podarí, ostatné je už gombička a cesto bude vďačne spolupracovať.

Želám vám chutné a veselé sviatky!

logos

*Krygier K. “Światowa i krajowa pozycja oleju rzepakowego jako surowca oleistego”. Przem.Spoż. 51, 35, 1997

**Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92


2 komentáre v Mrkvová roláda s tvarohovým krémom

  1. Milan
    12/04/2018 at 20:16 (1 týždeň ago)

    Super

    Odpovedať
    • LaPetit
      13/04/2018 at 12:48 (7 dní ago)

      Ďakujem!

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *