Mini panetonni

od

 

PanettoneKeď milujete vianočku, zamilujete si aj jej taliansku sesternicu:) Ako každé iné kysnuté cesto potrebuje svoj čas a teplo ale odmení sa vám krásne nadýchanou štruktúrou a lahodnou chuťou. Recept mám z časopisu Delicious, ktorý som dostala ako pozdrav z Londýna a fakt funguje!

Na cca 12 mini panettoni potrebujete:

90 g sušených brusníc

75 g kandizovanej pomarančovej kôry

2 PL pomarančového likéru

250 g hladkej múky

1/4 ČL soli

50 g cukru

7 g sušených kvasníc

100 ml plnotučného mlieka

2 menšie vajíčka

1 PL vaniklového extraktu/ 1/2 lusku

kôra z 1 bio citróna

100 g mäkkého masla

 

panettone

Sušené brusnice a pomarančovú kôru zmiešajte s pomarančovým likérom. Nechajte odstáť aspoň hodinu ale čím dlhšie tým, budú brusnice a kôra aromatickejšie.

Medzičasom si preosejte múku, pridajte kvasnice, soľ a cukor.

Na panvici len mierne zohrejte mlieko a vymiešajte v ňom vajíčka, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Mlieko postupne pridávajte k múke a opatrne všetko spolu zamiešajte. Cesto sa bude trochu lepiť ale treba ho poriadne ručne vymiesiť na pomúčenej doske alebo ak máte robot, neváhajte! je to veľký pomocník!

Do spracovaného cesta potom postupne zapracujte maslo izbovej teploty, a môžete pridávať trochu múky ak sa bude veľmi lepiť.

Cesto vráťte do misky, zakryjte utierkou a na teplom mieste nechajte vykysnúť aspoň hodinu, tak aby cesto zdojnásobilo svoj objem. Mne sa osdvedčilo vložiť cesto do vyhriatej rúry zapnutej na minimum a už len porezerať ako cesto krásne kysne:)

Do vykysnutého cesta potom zapracujte brusnice a pomarančovú kôru, rozdeľte na cca 12 rovnakých častí (ak chcete mať panetonni úplne rovnaké, vyhtiahnite váhu a cesto presne rozdeľte) a naplňte formu na muffiny, ktorú ste vystlali papierom na pečenie. Panettoni nechajte ešte asi hodinu vykysnúť (alebo opäť dajte do rúry) a pečte pri 180 stupňoch asi 12-15 minút. Povrch by mal byť jemne zlatavý, nie však tmavý.

Panettone

Po upečení potrite panetonni rozpusteným maslom a podávajte len tak alebo si panettoni rozkrojte a natrite maslom. Je to fakt úžasné!

Dobrú chuť!


1 komentár v Mini panetonni

  1. Lucia
    03/01/2016 at 20:36 (4 roky ago)

    Dobry den, prosim Vas, skusali ste tento recept aj so zdravsimi mukami? ako napr. spaldova, pohankova, ryzova? dakujem za odpoved

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *