Medovníková torta s karamelovým krémom

od

christmas cake

Najsladšia totra akú som kedy robila, tak sa prosím nezľaknite:) No ale je to torta, tá je z cukru a sladkosť korpusu krásne vyváži použitý cmar a kyslý džem. Zároveň je potiahnutá mojim obľúbeným švajčiarskym maslovým krémom, ktorý možno poznáte skôr pod názvom swiss merringue butter cream. Úžasne sa s ním totiž pracuje a jeho chuť je príjemne maslová.

Na výrobe tejto torty na bavilo zdobenie. Keďže sa blížia Vianoce, vyrobila som tieto medovníkové domčeky. Ale je to úplne na vás, aké tvary si vyberiete. Na tortu s priemerom 18 cm potrebujeme:

Korpus:

360 g hladkej múky

3 ČL prášku do pečiva

štipka soli

3 ČL perníkového korenia

225 g masla izbovej teploty

200 g kryštálového cukru

145 g trstinového cukru

4 vajcia

300 g medu

240 g cmaru

Karamelová omáčka:

150 g kryštálového cukru

42 g vody

165 ml smotany na šľahanie izbovej teploty

85 g masla izbovej teploty

Krém:

6 bielok

300 g kryštálového cukru

110 g práškového cukru

500 g masla, mierne zmäknutého

75 g karamelovej omáčky

8 PL lyžíc džemu z čiernych ríbezlí alebo brusnicového džemu

3 PL rumu

 

medovníky na ozdobu

Všetky suroviny dostanete kúpiť v mojich obľúbených online potravinách Lunys, vďaka ktorým, vzikol aj tento post.

christmas cake

Postup:

Karamelová omáčka:

  1. Najprv si pripravíme karamelovú omáčku. Cukor zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Cukor nemiešame, len okraje prichytené o hrniec občas pomocou stierky namočenej vode jemne otrieme.
  2. Varíme kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa karamel. Môže to trvať cca 15 – 20 minút.
  3. Keď sa cukor skaramelizuje, stiahneme ho z ohňa a opatrne pridáme smotanu a maslo. Dobre premiešame. Ak sa vytvoria hrčky, dáme späť na mierny oheň a necháme karamel rozpustiť.
  4. Takto pripravenú omáčku dáme úplne vychladnúť.

Korpus

  1. V miske zmiešame múku, korenie, prášok do pečiva a štipku soli.
  2. V druhej miske vymiešame maslo do peny. Potom pridáme postupne všetok cukor a dobre spolu premiešame.
  3. Postupne pridávame vajcia a keď je všetko dobre spojené pridáme aj med a cmar.
  4. Nakoniec primiešame múku a cesto dobre spracujeme.
  5. Cesto rovnomerne vylejeme do dvoch foriem na tortu (sno vysteľte papierom na pečenie). Ak chcete mať obe cestá rovnako vysoké, pokojne použite váhu a cesto si odvážte do každej formy.
  6. Korpusy pešte na 175 stupňoch približne 50 – 60 minút. Či je cesto hotové zistíme zapichnutím špajdle.
  7. Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a potom ich vyberieme z formy.

christmas cakeKrém:

  1. V sklenenej alebo nerezovej miske zmiešame bielka s cukrom a postavíme ich nad menší hrniec s vriacou vodou. Voda sa však nesmie dotýkať misky. Neustále miešame pomocou metličky pokiaľ zmes nedosiahne približne 70 stupňov. Ak nemáme teplomer, či sú bielka s cukrom hotové zistíme tak, že medzi prstami vyskúšame, či zmes už nemá kryštáliky cukru. Ak je zmes úplne hladká je hotová.
  2. Takto pripravený základ krému potom vyšľaháme elektrickým mixérom ako klasické bielka. Šľaháme však tak dlho kým sa zmes nevráti na izbovú teplotu, resp. miska prestane byť horúca.
  3. Potom pridáme práškový cukor, opäť mierne vyšľaháme a nakoniec postup pridávame maslo a zároveň šľaháme.
  4. Keď je už maslo zašľahané s bielkami, pridáme karamel a ešte chvíľu šľaháme. Takto pripravený krém by mal byť hustý a lesklý.

christmas cake

Skladanie torty:

  1. Každý korpus pozdĺžne rozrežeme na dva rovnaké hrubé pláty a začneme skladať tortu.
  2. Spodný korpus polejeme trochou rumu, a jemne natrieme džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému a takto pokračujeme až máme toru vyskladanú. Povrch torty už nenatierame džemom ale len krémom, tak isto ako boky. A nakoniec celú tortu uhladíme.
  3. Ideálne je nechať tortu cez noc odležať. Pred podávaním ju dozdobíme medovníčkami a môžeme podávať.

christmas cake

Čo vy a vianočné torty? Zvyknete ich piecť? Alebo zostávate radšej pri klasickom drobnom pečive?

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *