Malinový sorbet

od

raspbery sorbet

Leto sa rozbehlo a ja som viac než rada, že stíham zmrzlinovú sezónu. Už niekoľko rokov mám doma zmrzlinovač a hoci zaberá veľa miesta, som rada, že ho mám. Môžem tak vymýšľať zmrzky jedna radosť:) A keďže tu je malinová sezóna, nesmel chýbať ani pravý malinový sorbet. Je to totiž asi moja najobľúbenejšia príchuť. Hoci to hovorím asi o každom ovocí:)  Sorbet je navyše jednoduchý na prípravu, a môže ho aj môj laktózovo intolerantný muž. Ó a je aj vegan.

Sorbet dostať aj v obchodoch, ale prečítali ste si niekedy zloženie? Ja áno, a radšej si urobím ten domáci. Sorbet môžete urobiť z čerstvých aj mrazených malín, záleží čo máte doma. Ako sa dostať k väčšiemu množstvo domácich malín som písala v predchádzajúcom článku, tak sa tam môžete inšpirovať. A recept je tak univerzálny, že sorbet podľa neho urobíte aj z iného ovocia. Vždy stačí ak z ovocia urobíte pyré a dodržíte zvyšok receptu.

raspberry sorbet

Na cca 1,2 L sorbetu budete potrebovať:

500 ml malinového pyré (cca 560 g malín)

500 ml vody

2 ČL pektínu

200 g cukru

Malinové pyré urobíte buď tak, že maliny odšťavíte v dobrom odšťavovači, alebo môžete maliny rozmačkať a prepasírovať cez sitko. Prípadne môžete použiť ovocné pyré z obchodu. Napríklad v Metre predávajú ovocné pyré od výmyslu sveta (a s dobrým zložením). Ak používate mrazené ovocie, najprv ho nechajte rozmrznúť:)

Pektín pouťívam preto, že sorbet torchu zastabilizuje a zabráni tvorbe kryštálov. Sorbet tak bude krémovejší:) Hoci to tak na foto nevyzerá, keď sa začal trochu topiť bol krásne krémový.

raspberry sorbet

raspberry sorbet

 

Postup:

  • Vodu dajte do hrnca, pridajte pektín a za stáleho miešania nechajte na miernom ohni úplne roztopiť.
  • V miske zmiešajte pyré s cukrom a dobre premiešajte.
  • K malinovému pyré pridajte vodu s pektínom. Pre istotu môžete vodu precediť, aby sa do sorbetu nedostali žiadne hrudky.
  • Celú zmes dobre premiešajte a dajte do chladničky úplne vychladiť.
  • Potom zmes prelejte do zmrzlinovača a postupujte podľa návodu.
  • Sorbet potom dajte do mrazuvzdornej nádoby a nechajte cez noc v mrazničke.

Ak nemáte zmrzlinovač, je to trochu pracnejšie. Musíte vychladnutú zmes v mrazáku každých 30 minút premiešavať. Dá sa to, ale obávam sa, že nebude až tak krémový ako by bol zo zmrzlinovača. Na chuti to však určite nič nemení:)

Ja som nastavila zmrzlinovač na 60 minút, a sorbet bol hotový. Trochu som ochutnala, ale ešte musela putovať do mrazničky aby sa poriadne zamrazil. Chcelo to trochu trpezlivosti, ale verte mi v tomto prípade sa to viac ako oplatí! Tá chuť! Neviem, či som niekedy jedla intenzívnjší sorbet, a tá mierne kyslastá chuť malín. No čo vám poviem, robila som ho z dvojitej dávky a prvá už padla za obeť:)

raspberry sorbet

A pektín som použila citrusový, mám ho z obchodu Kitchenette. Inak ho dostanete kúpiť napr. od Dr. Oetkera v bežných supermarketoch alebo aj v bio obchodoch:)

Tak dobrú chuť!


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *