Linecké koláčiky

od

linecké koláčikyVianoce sú za dverami a vianočné pečenie je jednou z mojich najobľúbenejších činností. Prídem z práce, pozriem si nejaký recept a keď je všetko v chladničke idem na to. Úprimne, nemáme doma tradíciu a milión receptov ešte od prababky ale o to viac ma baví zakladať si vlastné recepty a vlastné tradície.

Linecké koláčiky sú taká klasika, nič zložité, ale ak milujete suché pečivo a k tomu máte doma po ruke nejaký skvelý džem, sú to tie najlepšie koláčiky.


linecké koláčikyNá krásne krehké linecké koláčiky som použila:

250 g hladkej múky

125 g masla izbovej teploty

60 g práškového cukru

2 PL pravého vanilkového cukru

1 vajce

kôru z 1/2 bio citróna

džem – ideálne ríbezľový alebo malinový

Ak nemôžete maslo, recept v pohode funguje aj s rastlinnou alternatívou, a ak si nerovíte domáci vanilkový cukor, použite semiačka z 1/2 vanilkového struku.

linecké koláčiky

Toto množstvo mi vystačilo na dva veľké plechy a cca 15 koláčikov. Ak chcete aby Vám koláčiky vydržali aj do Vianoc, zdvojnásobte množstvo surovín. Na druhú stranu, ja osobne používam trochu väčšie vykrajovačky a koláčiky sú trochu väčšie ako ste možno zvyknutí. A toto množstvo pohodlne zasýti celú našu malú rodinu.

linecké koláčiky

Postup:

  1. Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, potom pridajte vajce a všetko dobre premiešajte.
  2. Nakoniec pridajte preosiatu múku, vanilkový cukor a citrónovú kôru, a vypracujte hladké cesto. Ak použijete vanilkový cukor z pravej vanilky koláčiky budú mať tie nádherné malé čierne bodky:) a kôra z bio citrónu má tiež neporovnateľnú chuť. Oplatí sa zainvestovať:)
  3. Nechajte cesto odpočinúť v chladničke aspoň hodinu. Moje oddychovalo celú noc až do večera.
  4. Cesto rozdeľte na tri časti a vyváľkajte na cca 3-4 mm. Osobne mám radšej hrubšie cesto, nevysuší sa tak pri pečení a je krásne krehké. Z cesta vykrajujeme ľubovolné tvary tak, že vždy počítame so spodnou aj vrchnou časťou.
  5. Pečte vo vyhriatej rúre na 5-6 minút a dávajte si pozor aby cesto nezhnedlo, musí zostať krásne svetlé. Po vychladnutí natrite, najlepšie ríbezľovým džemom. Ja som našla v špajzi skvelý džem z čiernych ríbezlí. Je krásne kyslý a má nádhernú tmavú farbu.
  6. Na záver posypte práškovým cukrom a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

linecké koláčiky

Krásne vianočné pečenie!

2 komentáre v Linecké koláčiky

  1. dulce de leche
    06/12/2012 at 23:18 (7 rokov ago)

    kraasne sa ti vydarili :) na jednicku !!!alebo radsej na srdiecko :)

    Odpovedať
  2. LaPetit
    07/12/2012 at 09:23 (7 rokov ago)

    ďakujem! no čo ti poviem…už sú aj zdedené;) musím znova upiec ďalšie;)

    Odpovedať
  3. Zuzana
    05/12/2016 at 08:08 (3 roky ago)

    Dobrý deň, ja by som sa chcela opytat, pri akej teplote peciete? Ďakujem

    Odpovedať
    • LaPetit
      07/12/2016 at 18:05 (3 roky ago)

      Zuzana zvyčajne oečiem okolo 175 -180 stupňov:)

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *