Kysnutý slivkový koláč z celozrnnej múky

od

plum cakeSlivky na trhu mi pripomenuli skvelý kysnutý koláč z prievozskej pekárne, ktorý mi spríjemňoval skoro každé ráno počas štátnic. Volali ho posúch a okolo ôsmej ráno som brala posledný kúsok. Cesto bolo vždy nádherne nadýchané a jemné. Mňam! Keď budete náhodou v Poluse alebo Eurovei, skúste si všimnúť stánok s pečivom Hurbanič. Hádam sa za ten čas nepokazili.

Aby som aspoň mala pocit, že koláč nie je až tak nezdravý použila som pšeničnú celozrnnú múku. Bol to trošku risk ale výsledok ma milo prekvapil. Cesto bolo pekne vysoké a jemné.

Recept je nasledovný:

250 ml mlieka

125 hladkej múky

225 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky

50 g masla

50 g cukru

1 vajce

20 g kvasníc

štipka soli

asi 10 – 12 sliviek

 

Pôvodne mal byť recept iba z 250 g múky, pol na pol bielej a celozrnnej. Cesto však bolo dosť riedke a postupne som pridala ďalších 100 g celozrnnej, inak by sa s cestom nedalo pracovať.

plums

Najprv prišiel na rad kvások. Do 250 ml teplého mlieka som rozdrobila kvasnice, pridala lyžicu cukru a trochu múky. Misa putovala na balkón a za 15 – 20 minút som do kvásku pridávala vajíčko, všetku múku, cukor, maslo a soľ. Moje cesto bolo príliš tekuté pretože som použila iba 250 g múky. Ak jej použijete 350 g bude to ok. Prišla som na to síce postupne ale o to viac ma tešil výsledok;) Cesto kyslo asi hodinu a keď sa mi zdalo dvojnásobne väčšie mohlo putovať na plech.

Použila som keramický pekáč veľký asi 28×21 cm. Slivky som umyla, rozpólila, rovnomerne poukladala na cesto a jemne posypala trstinovým cukrom a škoricou.

plum cake

Koláč sa piekol pri 180 stupňoch asi 30 minút. A to, či je upečený som zistila úplne klasicky. Do cesta som pichla bambusovou špajdlou a keď sa na nej nezachytilo cesto, je upečené!

A ak vám ešte zostali slivky, urobte si ku koláču aj omáčku. Zvyšné slivky nakrájajte na malé kúsky, dajte na panvicu, podlejte trochou vody a chvíľu povarte. Voda sa vyparí a šťava zo sliviek zhustne. Koláč dajte na tanier, polejte omáčkou a keď chcete pridajte aj lyžicu hustého bieleho jogurtu.

plum cake

Dobrú chuť!


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *