Kysnuté koláče s tvarohom a marhuľami

od

apricot kolatche

Marhuľová sezóna je tento rok asi najlepšia za posledné roky. Keď idem domov a vidím ako sú v záhradách prehýbajúce sa stromy plné týchto malých, sladkých plodov mám z toho veľkú radosť. Ja toto naše ovocie zbožňujem. Keď som žila v meste, možností ako si zaopatriť krásne dozreté marhule nebolo veľa. Až sme si pred pár rokmi prenajali našu prvú záhradu so starou marhuľou. Zrazu sme rok, čo rok mali marhúľ až až. Postupom času je to lepšie a lepšie, a zohnať domáce marhule nie je až taký problém. A to je dobre. A aby som vzdala česť totuto krásnemu ovociu, okrem obligatórneho džemu som chcela urobiť aj niečo, čo mám veľmi rada, ale nikdy pred tým som sa do toho nepustila. Kysnuté koláče!

Na recept ma naviedla Bára z blogu Máma peče doma, a keby nebolo môjho muža, išla by som presne podľa Bárinho receptu. Roman však povedal, že by si dal koláče tiež, tak som musela recept prerobiť a použiť, čo najviac bezlaktózových surovín. Takže ak sa nemusíte vyhnúť laktóze, pokojne chodte podľa pôdovného receptu. Ja som musela byť trochu kreatívna, čo na začiatku bola celkom katastrofa, ale na konci dňa som objavila novú, prirodzene bezlaktózovú surovinu. Je ním kakaové maslo. Použila som ho do cesta aj na mrveničku a teda, môj muž bol nadšený. Je to akoby ste jedli čokoládu, pretože čokina je z kakaového masla, pritom je však bez farby a správa sa naozaj ako maslo:)

apricot kolatche

Tým, že som použila bezlaktózové suroviny, recept som musela trochu upraviť. Rastlinné mlieka sú omnoho „tekutejšie“, takže treba buď ubrať z mlieka, alebo pridať viac múky. Ja som  išla tou druhou cestou. A koláče som chcela v takej raňajkovej vezrii, takže z celého cesta mi vyšlo cca 8 koláčov. Navyše som pridala aj tvaroh, pretože túto kombináciu mám najradšej.

Takže na cca 8 -9 koláčov budete potrebovať:

400 g hladkej múky

190 ml vlažného rastlinného mlieka (napr.ovsené)

60 g kryštálového cukru

15 g čerstvého droždia

1 vajíčko + žĺtok do cesta

40 ml roztopeného kakaového masla

1 žĺtko na potretie

štipku soli

na plnku:

250 g bezlaktózového tvarohu

50 g práškového cukru

2 PL rastlinného mlieka

cca 12 marhúľ

a na posýpku:

50 g hladkej múky

50 g práškového cukru

35 g kakaového masla

 

apricot kolatche

Postup:

  • V menšom hrnci rozpustite kakaové maslo.
  • Do veľkej misy preosejte múku, v strede urobte miesto pre droždie, ktoré nadrobte a zalejte 3 PL mlieka. Pridajte 1 PL cukru a nechajte vzíst kvások (cca 10 minút).
  • Potom pridajte zvyšné mlieko, cukor, roztopené (nie horúce) maslo a vajíčko + žĺtok. Vypracujte hladké cesto. Cesto potom prikryte a nechajte cca 1 hodinu kysnúť.
  • Tvaroh zmiešajte s mliekom a cukrom a dajte bokom.
  • Marhule umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ja som mala naozaj malé marhuľky, tak ich stačilo prepóliť.
  • Z múky, cukru a roztopeného masla urobte mrveničku. Maslo je po stuhnutí ako kameň, preto použite roztopené.

apricot kolatche

  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 – 9 rovnako veľkých častí a vytvarujte guľky. Čím lepšie ich vytvaruje tým krajšie koláče bude mať:)
  • Guľky potom rovnomerne vyváľkajte a pomocou spodku širšieho pohára urobte okraje koláčov. Tie potrebujete aby na koláčoch držala plnka. Jednoducho otlačte spodky pohárov v strede a okra jsa vytvorí sám.
  • Do stredu každého koláča dajte cca 2 PL tvarohu, na vrch položte kúsky marhúľ a posypte posýpkou.
  • Takto pripravené koláče nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
  • Okraje koláčov pred pečením potrite žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
  • Pečte približne 20 minút, kým nie je cesto krásne upečené do hneda.

apricot kolatche

Pri pečení myslite na to, že cesto sa nafúkne, tak koláčom doprajte miesto. Ja som ich piekla na dvoch plechoch a upiekli sa rovnako dobre. Pred podávaním môžete koláče ešte trochu posypať práškovým cukrom a je to! Toto je krásna klasika, a kombinácia kyslého tvarohu a sladkých marhúľ bola top! Ja tento tradičný hrudkovitý tučný tvaroh môžem –> a preto som sa pustila aj do upgradu ďalšieho receptu –> na marhuľové kysnuté knedle. Teda reept nepotreboval update, skôr tie foto, tak dúfam, že sa vám bude páčiť.

A ak si niečo podľa mňa uvaríte alebo napečiete, dajte mi vedieť. Na IG použite hastag #lapetit alebo ma rovno označte @lapetit.sk. A ja ďakujem Báre za tento krásny recept!

apricot kolatche

Dobrú chuť!


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *