Kura s citrónovo-smotanovou omáčkou

od

citrónové kura

Odkedy je Romi na svete, tak varím hlavne efektívne. Väčšinou si najprv všetko pripravím, hodím do chladničky a keď je vhodná chvíľa rýchlo uvarím. A také je aj toto citrónové kura v smotanovej omáčke. Rýchle, jednoduché a super dobré.

K môjmu tyčovému mixéru Bosch ErgoMixx je aj vákuovací nádstavec a tak som ho konečne vyskúšala. Mäso sa tak rýchlejšie namarinuje a má lepšiu chuť. Na druhú stranu, tým, že odsajem vzduch, mäso zostane aj dlhšie čerstvé. Niekedy treba mäso rýchlo spracovať, ale nie je čas z neho hneď niečo pripraviť. V takom prípade tohto pomocníka veľmi oceňujem. Mám väčšiu istotu, že všetko zostane čerstvé. Plastovová miska je bez BPA, je umývateľná v umývačke, jeodolná voči škvrnám a neuchováva pachy. Takže raz ju použijem na marinácu s cesnakom, inokedy pokojne aj na ovocie. Čo vy? Vákuujete?

jedlo-655

jedlo-663

 

Ale späť k receptu. Na dve-tri porcie tohto kuraťa v citrónovo – smotanovej omáčke som použila:

2 kuracie prsia bez kože

šťavu z 1 citróna

3 PL panenského olivového oleja

trocha čerstvého tymianu

soľ a čierne korenie

1 PL masla

1-2 strúčiky cesnaku

300 ml kuracieho vývaru

250 ml smotany na šlahanie

citrónové kuraPostup:

  • Kuracie prsia som pozdĺžne prerezala, aby z nich vznikli cca štyri rovnaké kúsky. Môžete aj zľahka naklepať. Rovnomerne som ich osolila a okorenila, pridala šťavu z citróna, 2 PL oleja a tymian.
  • Takto pripravené som ich zavákuovala a odložila do chladničky. Ak nemáte vákuovačku, tak len jednoducho dlhšie marinujte. Vo vakuovačke stačí aj 30 minút bez aspoň 2x toľko.
  • Potom som prsia vybrala, osušila papierovou útierkou a marinádu odložila na neskôr.
  • V liatinovom hrnci som rozohriala maslo spolu s 1 PL oleja. Postupne sprudka opiekla prsia z každej strany a vybrala ich von. Do výpeku som najprv dala pretlačený cesnak, nechala ho prevoňať a zaliala vývarom. Zoškrabala som všetko čo sa pripieklo, pridala marinádu aj smotanu a nechala prevrieť. Vrátila som do omáčky mäso a ešte chvíľu povarila. Prsia sú hotové rýchlo tak ich zbytočne nevysušte. A servírovala som so zemiakovou kašou a dusený špenátom, ale hodí sa aj ryžou alebo opekanými či vareným zemiakmi

citrónové kura

Dobrú chut!

 

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *