Krúpoto s medvedím cesnakom

od

Krúpoto s medvedím cesnakom

Jupí, je tu jar! Medvedí cesnak je prvou lastovičkou, že sa blíži obdobie čerstvej zeleniny a ovocia. Špajzu mám už teraz plnú semienok a čakám kedy sa odhodlám prvý krát na záhradu. Medzitým ako sa pustím do vlastnej produkcie si vystačím s tým, čo dala príroda alebo babka na Miletičke:) Na medvedí cesnak sa vždy veľmi teším, rastie len krátko a tak si ho treba poriadne vychutnať. Obsahuje veľa vitamínu C, ďalej alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B, čo je veľmi podobné zloženie ako klasický cesnak. Neodporúča sa sušiť ale môžete si z neho pripraviť pesto alebo toto jednoduché a rýchle krúpoto. Postup je skoro rovnaký ako pri klasickom talianskom risotte ale nemusíte toľko miešať:)

medvedí cesnak

Na 4 porcie potrebujeme:

1 šálku krúpov

2 PL olivového oleja

1 menšiu cibuľu

100 ml bieleho vína

1 viazanička medvedieho cesnaku

50 g parmezánu

20 g masla

soľ

 

Krúpy uvaríme do mäkka v osolenej vode. Scedíme a necháme bokom. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, orestujeme do sklovita. Zalejeme vínom, necháme chvíľu povariť, tak aby sa víno odparilo a pridáme krúpy. Premiešame, pridáme maslo a odstavíme z ohňa. Nasekáme medvedí cesnak na drobno a primiešame ku krúpom spolu s parmezánom.

krúpoto

Podávame s ľahkým šalátom a ak máte doma mäsožracov, pridajte na vrch krúpota opečenú slaninku a uvidíte ako sa po ňom zapráši:)

Dobrú chuť!


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *