Koláč galette s ovocím

od

ovocná galettaZ trhu som si priniesla krásne sladké jahody, višne a prvé ríbezle. A ikeď väčšinu sezónneho ovocia zjeme len tak, z misky, ovocný koláč musí byť. Ten mám totiž najradšej. Žiadne krémové plnky, pudingy ba ani čokoláda mi nechutia tak ako šťavnaté ovocie v jemnom korpuse. Galetta je rustikálny koláč, kde vôbec nezálaží na rovných okrajoch. Tak ako sa vám poradí rozváľkať, tak bude:)

ovocie na galettu

Na ovocnú galettu potrebujeme:

250 g hladkej múky

150 g masla

1/2 ČL soli

2 PL práškového cukru

2 PL ľadovej vody

500 g ovocia (ja som použila jahody, višne a ríbezle)

2 PL trstinového cukru + trochu na posypanie cesta

pár vetvičiek citrónového tymianu

1 žĺtko

10 g mandľových lupienkov (nemusí byť)

 

ovocná galetta

Múku zmiešame so soľou a cukrom a pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Rýchlo spracujeme a po troškách pridávame ľadovú vodu. Vypracujem vláčne cesto, ktoré necháme zabalené vo fólii aspoň 1 – 2 hodiny v chladničke.

Ovocie umyjeme, ak treba vykôstkujeme. Jahody nakrájame na menšie kúsky, višne a ríbezle sú fajn, také aké sú. Zmiešame s lístkami citrónového tymianu, ktorý pridá trochu kyselosti. Cesto vyváľkame do kruhu a opatrne prenesieme na papier na pečenie a plech. Ak by sa vám cesto trhalo, skúste ho vyváľkať priamo na papieri na pečenie. Do stredu cesta dáme ovocie tak, aby ostali od okraja aspoň 4-5 cm, posypeme trstinovým cukrom a okraje zabalíme. Okraje cesta potrieme žĺtkom a posypeme trochou trstinového cukru.

Ako každé malsové cesto pečieme koláč vo vyhriatej rúre na 170 stupňoch približne 30-45 minút do zlatova. Tak 15 minút pred dopečením posypeme mandľami, ktoré sa stihnú krásne opiecť ale nie spáliť.

galetta

Viete čo je na tomto koláči najlepšie? Môže sa jesť ešte teplý:) A predstavte si na ňom kopček smotanovej vanilkovej zmrzliny alebo len lyžicu kyslej smotany. Pomaly sa roztopia a krásne sa spoja so šťavou z ovocia. Hotové nebo:)

galetta

Dobrú chuť!

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *