Kniha: Deliciously Ella

od

deliciously ella

Ellu sledujem už dávnejšie a celkom nadšene som pred pár týždňami listovala jej prvú knihu Deliciously Ella na Obchodnej v Martinuse. Nechala som ju v poličke s tým, že ju mám vo wishliste. Keď som ju však pred pár dňami videla preloženú a za úplne inú cenu, už som neváhala. Hrdo som si ju odniesla domov.

Ella Woodwardová má celkom zaujímavý príbeh, kedy sa cez vegan stravu dostala z vážnej choroby a ikeď zo mňa vegán nikdy nebude, z jej receptov si určite vyberiete. Aspoň teda ak chcete jesť trochu zdravšie ale hlavne nutrične výživne. Ako sama Ella píše, nepočíta kalórie ale výživné látky. Všetky recepty sú bez cukru, bez laktózy a hlavne fakt jednoduché a tým pádam aj veľmi rýchle.

knihaV úvode vám Ella všetko pekne vysvetlí, hlavne aké základné suroviny treba mať v špajzi tak aby ste si pohodlne navarili. U nás sú stále niektoré suroviny trochu vzácnejšie, ale pri plánovaní a akčnom pláne, sa vám určite podarí nakúpiť skoro všetko. Surovinu, s ktorou mám asi najväčší problém sú čerstvé datle medjool, ktoré sú snáď v každom druhom recepte. Ale tu mám pre vás jeden tip. Skúste v priľahlom Hainburgu v predajni Merkur, to je taký malý kulinársky raj a čerstvé ďatle tam majú každý deň. Aj keď to asi nie sú medjool (opravte ma ak sa mýlim).

kniha

Kniha je rozdelená do kapitol podľa skupín surovín, začína sa obilninami, pokračuje sa orechmi a semienkami, strukovinami až po ovocie, zeleninu, smoothies a na záver Ella zostavila plán niekoľkých príležitostí ako pohostiť rodinu a priateľov a hlavne ako postupne ukázať vašim najbližším, že vegánske jedlo nie je nudné a bez chuti. Zaujímavosťou knihy sú FAQ, ktoré vám možno odpovedia na niektoré otázky ak naozaj uvažuje, že tento typ stravy je pre vás to pravé orechové. Plus praktické vysvetlivky k menej známym surovinám a tak potrebný register.

Recepty ako šošovicový šalát s cuketou a mätou, tekvicový dhal, kokosové curry s cícerom alebo napríklad pikantný pečený cícer je presne to čo potrebujem pridať do jedálnička. Teda do môjho večerového repertoáru. Veľa receptov sa dá aj upraviť a ak nie ste celiatik, všetky tie ryžové a pohánkove múky môžete vymeniť za dostupnejšiu špaldovú múku. Avokádová čokoládová pena a banánová zmrzlina sú síce notoricky známe recepty ale tiež potešia:)

knihaJa som vďaka knihe vytiahla odšťavovač a z mrkvy, ktorá bola v chladničke už nejaký ten čas som ešte pripravila skvelý ranný životabudič. 3 jablká, kúsok zázvoru a asi 6 mrkvičiek vystačilo na dva poháre. A bol teda riadny ranný kick.

kniha

Po grafickej stránke je kniha veľmi príjemná. Ak sledujete Ellu na instagrame, tak vám budú niektoré obrázky povedomé. Je to však milé. Kniha tak nie je sterilná, iba s fotkami jedla, ale celkom pekne dotvára celý príbeh. Papier je tiež super, taký matný. Nemusíte sa teda báť, že si pri listovaní porežete ruky (mne sa to stáva dosť často) alebo že sa vám budú strany lesknúť a vy si knihu jednoducho neprelistujete na balkóne zaliatom slnkom:) Formát knihy je šikovný a akurát do ruky, takže sa s ňou dobre manipuluje.

kniha

Ja mám knihu v čestine a preklad síce nie je najúžasnejší na svete ale nad to sa dá povzniesť:) Okrem toho, od pondelka by mala byť k dispozícií aj jej slovenská verzia. Stačí kliknúť na tento odkaz a knihu môžete mať medzi prvými.

Mňa osobne kniha zaujala najmä svojou jednoduchosťou a možno vyskúšam aj niektorý recept na raw sladkosti. Tam mám celkom rešpekt, že strávim prípravou pol dňa a výsledok mi nebude chutiť. Ale kniha je tak pozitívne písaná, že ma presvedčila  to aspoň vyskúšať. A na raw orieškové maslo sa chystám už celú večnosť, tak stay tunned, možno bude na blogu:) Kniha je po dlhom čase super investíciou a za pár eur budete mať po ruke kopec skvelých receptov. Ide leto a budete sami prekvapení koľko raňajok, obedov a večerí z nej uvaríte.

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *