Jelení guláš s karlovarskou knedľou

od

V mrazničke som mala pol kila jelenieho stehna. Čo s ním? Dlho som nemusela rozmýšľať…urobím guláš!

Recept je úplne jednoduchý a výsledok viac než vynikajúci :)

Na 3 porcie potrebujeme:

500 g jelenieho stehna

2 veľké cibule

bobkový list

4-5 borievok

2-3 PL paradajkového pretlaku

0,5 l hovädzieho vývaru

0,5 l suchého červeného vína

1 PL oleja

soľ

údenú paprika (ja som ju kúpila v Marks & Spencer)

brusnicový džem alebo kompót na servírovanie

Na knedľu potrebujeme:

5-6 ks bieleho pečiva (ja som použila kaiserky)

20 g masla

30 g šalotky

30 g petržlenu

40 g hrubej múky

2 vajíčka

Začneme s mäsom. To poriadne umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy. Poprášime trochou múky a rýchlo opečieme na rozpálenom oleji. Mäso sa zatiahne a bude šťavňatejšie. Po troch – štyroch minútach mäso z hrnca vyberieme a odložíme bokom. Udržiavame ho v teple.

Do toho istého hrnca dáme na kocky nakrájanú cibuľu, bobkový list, borievky a celú zmes osolíme. Cibuľu restujeme cca 7 – 10 minút, pridáme asi lyžičku údenej papriky, paradajkový pretlak a pridáme mäso. Zalejeme teplým vývarom a červeným vínom. Varíme na mierno ohni až pokým mäso nie je úplne mäkké a rozpadá sa. Mne to trvalo približne 2 hodiny.

Aby omáčka bola krásne jemná, vyberte mäso bokom a šťavu rozmixujte a prepasírujte. Mne sa zdala omáčka príliš riedka, preto som ju ešte asi pol hodiny vyvárala. Voda sa pomaly odparí a omáčka sa zahustí.

Popri tom ako redukujeme omáčku sa pustíme do knedle. Pečivo nakrájame na kocky a na suchej panvici chvíľu opekáme. Pečivo nesmie príliš zhnednúť. Keď je tak akurát dáme ho do veľkej misy a vrhneme sa na cibuľu. Šalotku nakrájame na jemno a asi 5 – 7 minút podusíme na masle. Pridáme na jemno nakrájaný petržlen a restujeme asi 1-2 minúty. Petržlen by nemal stratiť farbu, iba by mal rozvinúť svoju arómu.



Zmes pridáme k pečivu spolu s múkou a vajciami. Dochutíme soľou.



Dobre premiešame a tvarujeme knedle. Tie obalíme v múke  a mokrými rukami uhladíme ich povrch. Ak nechceme aby sa knedle po okrajoch rozvarili dajte si záležať na ich uhladení. Vložíme do vriacej vody a varíme cca 12 -15 minút. Knedle plávajú na povrchu a je potrebné ich raz otočiť. Uvarené knedle vyberieme a necháme vychladnúť. Krájame ako tortu, čiže nôž po každom reze umyjeme vodou.

Servírujeme s lyžicou brusnicového džemu alebo kompótu.



Toto bol môj prvý guláš ale musím sa pochváliť, ešte sa mi nikdy nič tak na prvý krát nepodarilo. Chutil vynikajúco!

Dobrú chuť!


2 komentáre v Jelení guláš s karlovarskou knedľou

  1. happy.lenulka
    16/02/2012 at 14:17 (6 rokov ago)

    uzenou papriku prodávají i u Sindibáda… např. v brně má dvě pobočky ;-)

    Odpovedať
  2. happy.lenulka
    20/02/2012 at 18:30 (6 rokov ago)

    na mě byl moc silný… moc vína a i když jsem jej dělala přesně podle tvého receptu, tak jsem jej měla tmavý. ale možná je to tím, že jsem jej vařila i s kostmi, takže vývar byl hodně silný. Chuťově moc dobrý

    Odpovedať
  3. Monika
    20/02/2012 at 21:08 (6 rokov ago)

    Môže byť,síce vývar varím aj ja z kostí ale chuť omáčky záleží hlavne od jeho sily. Ja sama som bola prekvapená, že mi omáčka vyšla na prvý krát teda bola tak akurát podľa mojej chuti :)

    Odpovedať
  4. mirka
    17/04/2016 at 12:27 (2 roky ago)

    Robila som tento recept po svojom aj postup inak ja davam korenie divinu a nepouzivam pretlak a ani muku…vyborneee

    Odpovedať

Odpovedaj happy.lenulka Zruš odpoveď

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *