Jednoduchý jahodový koláč

od

jahodový koláč

Koláč som nazvala jednoduchý lebo taký naozaj je. A v jednoduchosti je krása. Základné suroviny, k tomu čerstvé jahody a je to. Pôdovne som rozmýšľalal aj nad bublaninou, čo je asi najjednoduchší koláč ever, ale neodolala som posýpke. Na koláčoch ju totiž milujem. Vďaka nej je každý kúsok trochu chrumkavý a kombinácií s jahodami aj šťavnatý.

Jahody sú prvé slovenské ovocie, ktoré tak trochu preznamenávajú to úžasné obdobie kedy ovocie chutí tak ako má, a aj tie paradajky sú konečne sladké. Jar a začiatok leta práve kvôli tomuto milujem. Tento rok sa už asi nedostanem na samozber, ale hádam sa čo to urodí aj na záhrade a v auguste plánujem už nový záhon výhradne len s jahodami. Pred pár rokmi mi prišlo zbytočné ich pestovať ale posledné mesiace a príchod drobca môj názor zmenili.

jahodový koláč

Do koláča som použila droždie, ale nebojte sa, cesto nekysne, len ho zamiešate a rovno ide na plech. Krásne nakysne počas pečenia bude chutiť skvelo. Tento krát som použila okrúhlu formu s priemerom 30 cm a cesto vyšlo tak akurát, ani hrubé ani tenké . Na koláč si teda prichystajte:

Cesto:

150 g hladkej múky

150 g polohrubej múky

175 ml rastliného mlieka (ak používate živočíšne, dajte 200 ml)

60 g práškového cukru

1 žĺtko

15 g čerstvého droždia

75 ml repkového oleja

štipku soli

posýpka:

60 g masla (ja spom použila vegánske)

90 g práškového cukru

80 g polohrubej múky

500 g čerstvých jahôd

 

jahodový koláč

Postup:

  • V mise zmiešajte múky s cukrom. Urobte v strede dieru, do ktorej pridajte mierne teplé mlieko a rozdrobte droždie. Pomocou lyžice drožie zamiešajte.
  • Pridajte žĺtko, olej  a soľ, a dobre zamiešajte. Ideálne varechou. Vznikne také hustejšie cesto, ktoré pomocou varechy preneste na vymazaný plech na pečenie.
  • Na končeky prstov si dajte trochu oleja a pomocou prstov cesto roztlačte po celom plechu. Ide to úplne jednoducho.
  • Jahody si nakrájajte na menšie kúsky a rovnomerne rozprestrite na cesto.
  • Nakoniec zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte celý koláč.
  • Pečte ho vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 30 minút, kým celý nezozlatne.

A to je celé. Jednoduché však? Jediné, čo musíte urobiť je počkať, kým koláč aspoň trochu vychladne. Namiesto jahôd viete použiť akékoľvek iné ovocie, viem si predstaviť ríbezle, čučoriedky či egreše, a pokojne aj mrazené. A ak chcete, môžete koláč pred podávaním zľahka poprášiť cukrom.

jahodový koláč

jahodový koláč

 

A ešte pred tým než dostanem otázku ohľadom mramorového podnosu, mám ho z Butlers. Je to môj obľúbený kúsok na podávanie koláčov. A ak si ho upečiete dajte mi vedieť ako chutil. Každej vašej spätnej väzbe sa vždy veľmi poteším. Tak si užívajte víkend a pečeniu zdar!

jahodový koláč

Monika

2 komentáre v Jednoduchý jahodový koláč

  1. Klarike
    25/05/2020 at 19:30 (3 mesiace ago)

    Vyzera vyborne, urcite skusim len prosim je mozny aj so spaldovou mukou? Skusali ste?

    Odpovedať
    • LaPetit
      26/05/2020 at 18:47 (3 mesiace ago)

      Neskúšala som, ale myslím, že špaldová múka je veľmi podobná tej pšeničnej tak by to malo fungovať. Keby bolo cesto príliš husté tak dajte trochu viac mlieka. Špaldová ho môže vypiť trošku viac. Ale inak to cesto má byť dosť husté aj tak, tak opatrne s tým extra mliekom.

      Odpovedať
    • Gabriela
      17/06/2020 at 20:20 (2 mesiace ago)

      Ja som dnes robila a bez problémov. Koláč vyniajúci.

      Odpovedať
  2. Anet
    09/06/2020 at 16:28 (2 mesiace ago)

    Neviem sa dočkať kedy ho skúsim! Dal by sa spraviť namiesto droždia s kaváskom? Ďakujem.

    Odpovedať
    • LaPetit
      09/06/2020 at 22:25 (2 mesiace ago)

      Určite by sa dal aj s kváskom, ale neskúšala som to, tak vám bohužiaľ neviem povadať ako a koľko kvásku:)

      Odpovedať
  3. Ľubka
    15/06/2020 at 06:48 (2 mesiace ago)

    Vyskúšala som klasicky s mliekom. Je dokonaly. Velmi pekne ďakujem za inšpiraciu.

    Odpovedať
  4. g
    17/06/2020 at 20:29 (2 mesiace ago)

    Tak dnes som vyskúšala a vynikajúce cesto, vynikajúca posýpka. Robila som z višní. Odkôstkovala som, poprekrajovala napoly a nechala som trochu odkvapkať v sitku, lebo púšťali dosť šťavy, bála som sa, že bude mokré cesto. Piekla som v okrúhlej nádobke z jenského skla, ale v takej na tortu. S ňou mám skúsenosť, že treba umiestniť na spodok v rúre, inak sa poriadne neprepečie spodok koláča, ale to asi záleží od rúry. Ostatné však pekávam v hornej časti.
    Koláč bol geniálny a musím povedať, že roky robím posýpku na koláč, ale táto bola extra chrumkavá aj napriek šťavnatým višniam a aj po niekoľkých hodinách odstátia sa z ovocia nerozmočila. Ostal mi malý kúsoček na ráno, tak som zvedavá, že ako sa ešte prepoja chute a čo spraví posýpka :) Rozhodne, moja stálica už. Ďakujem za recept, ďalší skvost. z tejto stránky

    Odpovedať
    • LaPetit
      18/06/2020 at 10:57 (2 mesiace ago)

      To som veľmi rada!

      Odpovedať
  5. Daniela
    19/06/2020 at 16:17 (2 mesiace ago)

    Vynikajúci koláč! :) Použila som sušené droždie, zmiešala som hladkú múku so špaldovou celozrnnou, pridala hrudkový tvaroh pod jahody a chutilo to skvele! Ďakujem za recept, určite vyskúšam aj s iným ovocím :)

    Odpovedať
  6. Melania
    20/06/2020 at 10:26 (2 mesiace ago)

    Najlepši tohto druhu . S droždím a ovocím už len tento budem robiť. Ďakujem

    Odpovedať

Odpovedaj Klarike Zruš odpoveď

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *