Jednoduchá orechovo – rumová bábovka

od

easy bundt cake

K tejto bábovke sa vraciam pomerne často pretože mám rada orechy aj rum:) A hlavne ich kombináciu. Neviem, kde som na túto dvojku prišla, ale keď si mám rozmyslieť, či upečiem klasiku alebo prihodím aj oriešky a rum, 2 x sa ma nemusíte pýtať.

Skoro na vlas rovnakú bábovku som urobila už pred Vianocami a preliala ju brusnicovou polevou. Źe som podobný recept už robila, som si všimla až nedávno, ale používam novú formu na bábovky, a tá je o čosi väčšia ako som zvyknutá, tak som upravila aj pomery. Hlavne preto, že mám rada bábovku pekne vysokú:) Ak máte menšiu formu, pokojne kliknite na recept na facebooku. A ak vás náhodou zaujíma, ako som bábovku piekla, na instragrame v highlitoch s názvom styling. Môžete si tam kuknúť, ako to vyzerá v realite, a že na pekné fotky toho netreba veľa:)

easy bundt cake

Bábovky sú vo všeobecnosti veľmi easy a stane sa len výnimočne, že sa nepodarí. Takže pokojne sa pustite do pečenia. A  budete potrebovať:

5 vajec

250 g kryštálového cukru

250 g polohrunej múky

1/2 balíčka prášku na pečenie

150 g na hrubo mletých prechov

1 dcl rumu

125 ml oleja

cca 150 ml rastlinného mlieka

štipka soli

múka a tuk na vymazanie formy

Pri mlieku píšem cca pretože to závisí od toho, koľko si múka vypýta. Cesto by malo byť trochu tuhšie ale stále by sa malo ľakho premiešavať. A ak používate obyčajné mlieko, tiež záleží či bude plnotučné alebo nízkotučné:)

easy bundt cake

Postup:

  1. Źĺtka vymiešajte s cukrom do peny.
  2. Pridajte múku s práškom do pečiva, olej, orechy a rum a zľahka premiešajte. Postupne pridávajte mlieko, a všetko dobre premiešajte.
  3. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do cesta.
  4. Do vymazemej a pomúčenej formy vylejte cesto a pečte pri 160 stupňoch približne 50 – 60 minút.
  5. Po upečení nechajte bábovku vychladnúť a podávajte.

easy bundt cake

Jednoduché, nie? Inak na instagrame bola aj diskusia ako dosiahnuť, aby sa bábovka pri pečení netrhala. Zvykla som totiž bábovku piecť pri teplote 175 stupňov a bolo celkom rýchlo hotová. Na radu som skúsila znížiť teplotu na 160 stupňov a bábovka praskal aj tak:) No, možno trochu menej:)) Ak na to máte nejaký fígeľ, budem rada, ak mi ho prezradíte:)  A ak by ste chceli viac bábovkovej inšpirácia, na Pintereste mám jednu nástenku venovanú len a len bábovkam:) A medzi tým, dobrú chuť!

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *