Jahody 5 x inak

od

strawberries

Ani neviem ako som sa vo štvrtok dostala na jahodové pole do Rajky a už vôbec netuším ako som nazbierala 10 kíl jahôd:) Ale keď už išli so mnou domov, vedela som, že musím vymyslieť niečo originálne. A teda bolo z čoho exerimentovať:) Jahodový džem je úplná klasika ale v hlave mi behal aj chia džem, ktorý som minulý rok akosi zabudla vyskúšať. K tomu ešte jahodový sirup, koža a nakoniec aj jahodový sorbet aby toho nebolo málo:) Takže ak neviete čo s jahodami dúfam, že vás inšpirujem.

Jahodový raw chia džem

raw chia jam

Raw, čiže surový džem je najrýchlejší zo všetkých džemov a musím uznať, že je naozaj šialene dobrý. Úplne fresh, plný jahodovej chuti a bez pridaného cukru. Jedinou nevýhodou je, že sa nedá konzervovať a musí sa hneď zjesť. Ale ono to nakoniec vôbec nie je na škodu. Práve naopak, viete si predstaviť niečo čerstvejšie?

A recept je úplne jednoduchý. Na 1 pohár budete potrebovať:

300 g jahôd

2 PL chia semiačok

Jahody rozmačkajte vidličkou, primiešajte chia semiačka a počkajte asi 10 minút, kým chia semiačka napučia. A je hotovo! Stačí už len chlebík, palacinky alebo lievance.

Ako pri všetkých jahodových receptoch, na dochutenie môžete pridať rôzne bylinky ako bazalka, mäta alebo medovka, ktorá je ideálna pre deti, v kombinácii s jahodami má totiž príchuť podobnú cukríkom. Alebo vanilka ako v ďalšom recepte.

Jahodový chia džem s vanilkou

chia vanilla jam

Musím sa priznať, že varená verzia chia džemu mi chutila trochu menej ale je stále vynikajúca. Jahôdky krátkym varením stratia žiarivú farbu a hoci džem môžno vydrží v chladničke pár dní, neviem, či to stojí za to:) Ale skúste, každému chutí niečo iné.

Na 1 pohárik budete potrebovať:

300 g jahôd

1 PL vody

1 PL javorového alebo ryžového sirupu

1 PL citrónovej šťavy

semiačka z 1/4 vanilkového struku

2 PL chia semiačok

Jahody nakrájajte na menšie kúsky, dajte do hrnca a podlejte vodou. Varte na miernom ohni cca 10 minút, kým jahody nezískajú hustejšiu konzistenciu. Pridajte sladidlo, citrónovú šťavu a semiačka z vanilkového struku. Odstavte z ohňa, primiešajte chia semiačka a nechajte chvíľu postáť.

Jahodový sirup

strawberry syrup

Sirup som začala robiť pred pár rokmi a vždy sa vychytá, a ak už mám džemových pohárov naozaj dosť, je to skvelý spôsob ako spracovať väčšie množstvo jahôd. A pri jeho výrobe vôbec nemusíte stáť nad hrncom a miešať:)

Na cca 4 litre sirupu budete potrebovať:

2 kg jahôd

1 kg cukru

2 l vody

Jahody dajte do odšťavovača a odšťavujte do vtedy, kým vám nevyjdú suché semiačka. Ak nemáte odšťavovač, jahody rozmixujte úplne do hladka a na záver sirup precedťe cez sitko s gázou. Pyré dajte do veľkého hrnca, pridajte vodu a cukor, a za stáleho miešania privedťe na miernom ohni do varu. Prevarte 2 minúty a vypnite oheň.

Ak chcete získať vodovejší sirup, precedťe ho cez sitko a hustejšiu dreň dajte bokom. Flaše na sirup steriluzujte a ešte horúce naplňte sirupom asi cm pod okraj a uzavrite vrchnákom. Ak chcete aby sirup dlhšie vydržal, môžete ho ešte sterilizovať 10 minút v rúre.

Zbytok sirupu resp. dreň, použite na jahodový sorbet.

Jahodový sorbet

strawberry sorbet

Na 400 ml drene zo sirupu som pridala ďalších 300 ml vody. Tak aby zmes nebola príliš sladká. Zmes som dala do zmrzlinovača a za 60 minút som mala krásne vymiešaný sorbet.

Ak zmrzlinovač nemáte, dajte zmes do nádoby vhodnej do mrazničky a každých 30 minút poriadne presmiešajte aby ste rozbili kryštáliky ľadu. Po cca 4 hodinách by mal byť sorbet hotový. A pred podávaním ho nezabudnite na 10 minút vybrať, pekne povolí a bude sa krásne naberať.

Jahodová koža s bazalkou

strawberry basil leather

Jahodová koža je posledný recept a snáď do poslednej chvíle som nevedela, či bude fungovať:) Ale s trochou trpezlivosti vyšiel nad očakávanie. Jednoduchá sladkosť pre deti alebo ľahká desiata na cesty. Ovocnú kožu som skúšala len 1 x a veľmi mi nevyšla ale trpezlivosť ruže prináša.

Na jeden klasický plech budete potrebovať:

500 g jahôd

1 PL javorového sirupu

5 lístkov čerstvej bazalky

Rozohrejte si rúru na najnižšiu teplotu, u mňa to je 50 stupňov a vystlite plech papierom na pečenie.

Jahody som opäť odšťavila ale kľudne ich len rozmixujte naozaj do hladka. Ak nechcete mať v koži semiačka (nie sú na škodu) preceďte jahody cez sitko. Pridajte javorový sirup, na drobno nasekanú bezalku a jahodovú dreň vylejte na plech. Jemne stierkou rovnomerne rozotrite tak aby ste nemali žiadne dierky a hluché miesta a dajte do rúry.

Sušte približne 4 hodiny. Po 4 hodinách skúste povrch kože, či sa nelepí a ak nie, máte hotovo. Ak nie tak kožu ešte chvíľu sušte. Vysušenú kožu nechajte chvíľu vychladnúť a ešte s papierom na pečenie ju nastihajte na rovnako široké pruhy. Potom opatrne stiahnite papier na pečenie a kožu zrolujte.

Z jedného plechu vám vyjde cca 5 – 6 roliek, takže sa celkom oplatí dať sušiť aspoň dva plechy:)

Ako mestského človeka ma veľmi bavia prechádzky v prírode a často mi to chýba. Asi za to som si v jahodovom poli nevšimla, že ma všetko svrbí a mám vlastne alergiu na jahodové listy:)) Taká nadšená som bola! Hlavne ak si predstavím ako každý deň okukávam svojic pár sadeničiek a hipmotizujem každý jeden kvietok aby sa opelil. A musím priznať, že som celkom úspešná, zatiaľ som napočítala asi 15 plodov:) Ale o mojej balkónovej záhradke inokedy.

A ak máte ešte nejaký nápad ako spracovať jahody, napíšte do komentáru, jedného z vás odmením pohárikom môjho domáceho džemu a keď tak pozrite aj môj facebook, je tam darovačka na ďalšie džemy a sirupy. A ak by vám bolo málo, na blogu nájdete ešte recept na jahodové tofu guľky, smoothie misku alebo jahodové tiramisu! Krásny víkend ešte!

Monika


1Pingbacks & Trackbacks on Jahody 5 x inak

  1. […] No pre tento krát mi jahody skončili v jahodovom raw chia džeme, ktorý som objavila na blogu Lapetit.  Džem je fajný fajnovučký. A hotový za chvíľku, čo si budeme nahovárať. No ale nech sa […]

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *