Tarte tatin alebo najjednoduchší jablkový koláč

od

tarte tatin

Tarte tatin alias jablkový koláč je hádam ten najjednoduchší dezert aký som kedy piekla. Tento recept nie je žiadna novinka a verím, že ste už o ňom počuli. Ale je rýchly, potrebujete len pár surovín a je tak úžasný. Šťavnaté jalbká v karamelovej omáčke s chrumkavým cestom. Viete si to predstaviť?

tarte tatin
Ja sa teda nedám 2 x ponúkať:) Základom tohto receptu je maslo, dodá karamelovej omáčku chuť, konzistenciu a krémovosť. Tak sa ho nebojte. Sľubujem, že vám bude chuťiť.

A čo budete potrebovať?

5-6 jabĺk

60 g masla

60 g trstinového cukru

mletú škoricu

trochu tmavého alkoholu

vyváľkané lístkové cesto

tarte tatin

Postup:

  1. Jablká ošúpte a nakrájajte na mesiačiky.
  2. V panvici rozohrejte maslo a nechajte ho miesne zhnednúť. Pridajte cukor a nechajte ho úplne skaramelizovať.
  3. Pridajte jablká a dobre premiešajte. Karamel sa trochu zrazí, ale nezľaknite sa, varte ďalej a kamarel sa opäť rozpustí.
  4. Nakoniec pridajte rum a škoricu a dobre premiešajte.
  5. Keď sú jablká mierne podusené, karamelová omáčka krásne rozpustená, vykrojte z vyváľkaného cesta kruh a opatrne ho položte na jablká. Kraje utľapkajte. Ale pozor je to horúce, tak si dávajte pozor. Cesto ešte prepichnite vydličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
  6. Pečte približne 20 – 25 minút, kým nie je cesto krásne zlaté.
  7. Po upečení koláč vyberte a pomocou taniera obrátťe. Koláč v panvici nenechajte úplne vychlanúť, karamel by mohol stvrdnúť a vy by ste koláč už z panvice nedostali.

 

tarte tatin

Koláč možete servírovať ešte teplý ale rovnako bude chutiť aj z chladničky:) Na teplý koláč si dajte lyžicu creme fraiche a budete v siednom nebi:)

Tak dobrú chuť a dúfam že si koláč vyskúšate.

Monika

1 komentár v Tarte tatin alebo najjednoduchší jablkový koláč

  1. happy.lenulka
    10/02/2012 at 20:31 (8 rokov ago)

    máš nádherný, úžasný blog. dnes jsem na něj narazila a budu asi častým návštěvníkem!!! hodně štěstí a ať se ti dobře vaří.
    Na oplátku zvu na svůj blog o vaření gurmankalenulka.blogspot.com

    Lenča

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *