Jablkový koláč

od

apple pieJeseň je v plnom prúde a ja som si nemohla nechať újsť sezónu jabĺk. Hoci ich nejem na kilá, jablká mám rada. Najviac asi v koláči ale ani ako sušené nie sú zlé. Za jablkami som sa tento rok vybrala celkom ďaleko ale náš výlet stál za to. Navštívili sme Emilove sady v Dvoroch nad Žitavou a okrem krásneho zážitku sme si doniesli aj 15 kg jabĺčok.

Od začiatku mi bolo jasné, že musím urobiť poctivý jablkový koláč. Krehké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku a šťavnaté jabĺčka, to je jednoducho moje.


apples

Samozber jabĺk som chcela navštíviť už dávno ale až tento rok som mala končne čas. Vybrali sme sa v piatok okolo obeda a cesta do sadov nám trvala niečo okolo hodiny a pol. Počasie bolo striedavo oblačné a jediné, čomu som sa chcela vyhnúť bol silný dážď. Síce trochu zapršalo ale v sadoch bolo len zopár ľudí, a náš psík sa po dlhej ceste parádne vybehal. Chvíľu som trhala jabĺčka, občas sa naháňala so psom, trochu pofotila a pod dvoch hodninách sme boli nabalení a na ceste domov.

apples

V Emilovych sadoch pestujú viacero odrôd a podľa toho ako dorzievajú, nanavigujú vás na to správne miesto. My sme mali šťastie na sladkú odrodu Pinova, červené jablká Idared a zelenú odrodu Golden Delicious.  Okrem jabĺk si počas sezóny môžete nazberať aj jahody, broskyne a iné ovocie. Takže ak si chcete urobiť príjemný výlet, a tak trochu vidieť ako sa pestuje na Slovensku ovocie viete, kam sa máte ísť budúcu sezónu pozrieť.

apples

Jablkový koláč je veľká klasika, ale v tomto som úplne staromódna. Zložité koláčiky si dám rada niekde v kaviarmi alebo sa na ne nechám rada pozvať. Alebo o nich snívam a nikdy sa ich neodvážiť urobiť:) Tento recept je jeden z mojich prvých receptov na blogu, a za fotky tohto koláča spred pár rokov sa celkom hanbím:) Ale recept je parádny. Takže ak sa vám zdá povedomý, máte pravdu. Postla som ho sem pred sto rokmi.

apples

Na koláč s priemerom 23 cm si pripravte:

375g  hladkej múky

1ČL soli

2 PL cukru

100 g kvalitného margarínu

150 g masla

8 PL ľadovej vody

žĺtko na potretie

na jablkovú náplň:

1,3 kg jabĺk

135g cukru

citrónovej kôra z 1 citróna

šťavu z 1 citróna

2 PL hladkej múky

1 ČL mletej škorice

štipku muškátového orieška

za hrsť hrozienok

za vrchnák rumu

 

apples

Postup:

  1. Maslo a tuk nakrájate na kocky, pridajte múku, soľ, cukor a rozmixujte. Vznikne hmota, ktorá bude pripomínať posýpku.
  2. Postupne pridávajte vodu po lyžiciach, až pokiaľ sa cesto nezlepí. Záleží od múky, koľko bude potrebovať nasiať vody, preto sa môže stať, že cesto bude fajn už po 3 lyžiciach.
  3. Rozmixované cesto ešte ručne spracujte pokiaľ nie je úplne hladké a nelepí. Zabaľte ho do fílie a dajte aspoň na 30 minút do chaldničky. Ak máte čas môžete ho nechať v chaldničke aj cez noc.
  4. Hrozienka zalejte rumom a nechajte odstáť, kým budete plniť koláč.
  5. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníku a nakrájajte na drobnejšie kúsky. Pridajte zvyšné suroviny do plnky, a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte aj hrozienka s rumom.apples
  6. Cesto vyberte z chladničky na rozdeľte na dve časti – jednu cca vo veľkosti 2/3, ktorá bude slúžiť ako základ koláča a druhú, ktorou ozdobíte vrchnú časť.
  7. Cesto vyváľkajte a pomocou valčeka preneste do formy na koláč.
  8. Na cesto navrstvite jablká a rovnomerne ich rozprestrite na cesto.
  9. Zo zvyšného cesta ozbodte vrch koláča. Či už ako mriežku, lístočky alebo ako chcete.
  10. Koláč potrite žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Potom znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte asi 30-40 minút. Koláč by mal byť krásne zlatý a šťava by mala na povrchu jemne bublať. Opatrne vyberte z trúby a nechajte úplne vychladnúť.

apple pie

Koláč pred podávaním môžete posypať trochou práškového cukru a keď môžete, podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Mne sa to ešte nikdy nepodarilo ale asi si to nechám v pláne, keď sa nám rad podarí dosťat do Ameriky. Však kde inde by mal koláč chutiť lepšie, že?

applesTento koláč pečiem raz do roka ale ten tohtoročný si budem určite dlho pamätať. Jedlo má byť totiž aj zážitok a mám sa to výletom do sadov celkom podarilo.

Máte aj vy svoje obľúbené jesenné koláče? Budem rada ak sa so svojimi receptami podelíte:)


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *