Horúci zázvorový čaj

od

IMG_8338

Neskorá jeseň znamená, že už je poriadne chladno, a či už ráno alebo večer, mám čoraz väčšiu chuť piť čaj. Už len držať teplý hrnček je veľmi príjemné, a hneď ma to zohreje. Najradšej mám ovocné čaje (viem, nie sú to pravé čaje), prípadne bylinkové z domácej záhrady, a keď je ozaj najhoršie, a mám pocit, že na mňa niečo lezie, okamžite vyberám zázvor. Zázvor sa po slovensky oficiálne volá ďumbier lekársky, a z názvu môžete tušiť aj jeho priaznivé účinky na naše zdravie. Zázvor obsahuje vitanímy, minerály, éterické oleje a antiobotické látky, a jeho štiplavosť spôsobuje gingerol. Je ideálny na chrípku, nachaldnutie a podporuje tiež imunitu.


citrus

Zázvor pochádza z Ázie, kde sa často používa pri príprave jedál. A okrem parádneho základu na curry je to široko – ďaleko najlepší liek na nachladnutie.

Posledné dni sú u nás doma dosť hektické, ikeď to na blogu nie je vidieť. Ale varím a fotím každý deň:) Už o dva týžde totiž balíme kufre a ideme na Vianočnú dovolenku, tak nadrábam:) Takže vianočné recepty sú u nás každý druhý deň, a už sme mali aj vyrážanú rybu so zemiakovým šalátom, tak sa máte na čo tešiť. A hádam stihnem aj silvestrovský recept, ktorý nosím v hlave už nejaký ten týždeň:)

Ale späť k horúcemu drinku. Na cca 700 ml tohto horúceho zázraku si pripravte:

4 cm dlhý kúsok zázvoru

šťavu z jedného pomaranča

šťavu z 1/2 citróna

1/2 ČL mletej kurkumy

2 PL medu

a samozrejme vodu:)

IMG_8309

Postup:

  1. Zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle a celý aj s drevnatou časťou zalejte približne 500 ml horúcej (nie vriacej) vody. Nechajte aspoň 5 minút vylúhovať a potom preceďte.
  2. Do precedeného čaju pridajte citrónovú a pomarančovú šťavu, primiešajte kurkumu, a keď nápoj trochu vychladne pridajte med.
  3. Všetko dobre premiešajte a podávajte.

Med stráca zahrievaním svoje účinky, preto ho pridávajte až na koniec, zachová si tak čo najviac svojich vitamínov, minerálov a ďalších dobrých látok.

IMG_8306

Mňa vždy tento drink dostane na nohy, a donedávna som ho pripravovala bez pomanačovej šťavy. Býva však veľmi ostrý až štiplavý, ale pridaním šťavy je ľahšie piteľný a jemnejší. Navyše, čerstvá šťava = viac vitamínov, že?:) A aby som bola úprimná, tento recept vymyslel môj muž. Zázvorový čaj veľmi nemusí ale sám vie, že mu pomáha:) Takže pridaním pomanču pomohol sebe a možno aj vám, ak ste na tom rovnako.

A kurkuma je tiež malý zázrak, obsahuje látku kurkumín, ktorá má silné protizápalové účinky, je to antioxidant, a krásne celý nápoj zafarbí. Používa sa bežne aj ako korenie, a ak ste ho ešte v čaji neskúšali, neboje sa. Dostane ho bežne v obchode ako korenie, a ak chcete kurkumu v raw kvalite, kúpite ju napríklad tu.

IMG_8327

Drink je ideálne vypiť ešte teplý aby ste sa poriadne zahriali. Ale môžete ho pripraviť aj vopred, ďalším ohrievaním však stráca na sile. Ja práve dopíjam druhú šálku a hoci idem kúrenie skoro na plno, sedím pod dekou a užívam si to. Zatiaľ, klop, klop, bez choroby. Tak dúfam, že to tak po zvyšok roka takto zostane:)

Máte aj vy nejaké tipy a triky,a ko sa v  tomto studenom počasí zahriať?

Monika


1 komentár v Horúci zázvorový čaj

  1. Priska
    07/12/2017 at 18:21 (5 dní ago)

    Ďakujeme za dobrý tip. Ja nepijem sladké, takže mne to vyhovovalo viac bez medu.

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *