Grilážky

od

grilážky

Ja ako milovníčka karamelu som si nemohla pomôcť a musela som ich aj tento rok pripraviť. Prvý krát som ich vyskúšala minulé Vianoce ale už som ich nestihla vôbec odfotiť. Teraz si už presne nepamätám, prečo, ale možno to má niečo s tým, že som už čakala Romi, a jediné čo chcela robiť bolo spať. Úprimne, prvé tri mesiace som myslela, že zaspím aj na zástavke MHD;) Ale všetkým chutili, tak tento rok nesmeli chýbať. Jedla som už všelijaké grilážky, ale nie všade mi sedel pomer plnka/oplátky, alebo chutila plnka. Mám totiž rada, aby tam bola z každého rožka troška. A veľa orieškov!

Na grilážky Vám stačí iba 5 surovín a jediné čím sa musíte vyzbrojiť je trpezlivosť. Budete ju potrebovať pri roztápaní cukru aj vmiešaní masla. Ja mám pred karamelom rešpekt, a hneď aj poviem, že nie som expert, ale nakoniec sa mi vždy viac menej podaril. Vyskúšala som klasickú aj mokrú prípravu a v recepte vám poviem, všetky moje tipy ako si s ním poradiť. 

grilážky

Na 15-20 ks (záleží ako si grilážky nakrájate) budete potrebovať:

250 g kryštálového cukru

250 g masla

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka

250 g vlašských orechov (namletých na hrubo*)

5 ks oplátok

*Osobne mám radšej väčšie kúsky orieškov ale snažte sa ich namlieť, či nasekať čo najviac rovnomerne. Inak budú robiť problém pri vrstvení a mohli by zlomiť oplátku.

Zároveň je ideálne, ak bude mať salko izbovej teploty – ja ho napríklad skladujem v komore, takže je ok hneď ako si na neho spomeniem a maslo nech nie je úplne studené, práve vybraté z chladničky. Stačí ak chvíľu pobudlo na kuchynskej linke.

grilážky

Postup:

  • V panvici alebo v nerezovom hrnci rozpustite cukor na karamel. Cukor je ideálne rovnomerne rozprestrieť, zo začiatku nemiešať a variť na stredne silnom plameni. Keď sa začne topiť, môžete ho jemne premiešať, aby sa od zdroja tepla neprepálil. Mne na plynovom  sporáku začal prirodzene najprv hnednúť tam kde sa plameň dotýkal panvice. Keď tak ho premiešajte, nechajte opäť pôsobiť teplo a prípadné hrudky sa samé roztopia. Chce to len trpezlivosť.
  • Keď je karamel krásne hnedý a celý roztopený pridajte na kocky nakrájané maslo, rýchlo premiešajte a prilejte aj salko. Dobre premiešajte, stíšte plameň a miešajte pokiaľ zo zmesi nebude kompaktná hmota. Keby sa Vám karamel zdcol, stíšte len plameň, a nechajte ho opätovne roztopiť a potom za stáleho miešania priveďte do varu. Cieľom je aby sa karamel, salko aj maslo spojili do jeden hmoty.
  • Celú zmes varte približne tri minúty (bude bublať), odstavte a pridajte orechy. Dobre zamiešajte a nechajte približne 1/2 -1 hodinu odstáť na kuchynskej linke. Je to ideálny čas kedy hmota trochu vychladne a bude sa s ňou dobre pracovať. Keď by ste ju dali do chladničky, ztuhne a museli by ste ju opätovne zohrievať.
  • Polovychladnutou hmotou rovnomerne potrite oplátku skoro k okraju (nie úplne) a jemne pritlačte ďalšou oplátkou. Kamarelová náplň musí byť naozaj rovnomerne nanesená aby vám oplátky nepraskli a zároveň sa dobre prilepili.
  • Takto postupujte 4 x a na vrch dajte poslednú piatu oplátku.
  • Grilážku prikryte alebalom a povrch zaťažte múkou alebo konzervami a dajte na noc do chladničky.
  • Na druhý deň ju vyberte a najprv odrežte všetky konce, aby ste získali pekný plný okraj (ideálne na prvé ochutnanie).
  • Potom už len grilážky nakrájajte na jednotlivé kúsky a máte hotovo. 

grilážky

Karamel som robila aj mokrou metódou, teda hneď na začiatku som pridala okolo 120 ml vody. Ako sa panvica s cukrom zahrieva, voda sa odparuje a pomáha urobiť karamel. Neviem povedať, ktorý postup je lepší, robila som tak či tak. Touto druhou metódou to však trvalo dlhšie. Takže je to na vás, ktorý spôsob si vyberiete. Stačí byť len trpezlivý a ten karamel sa isto podarí.  Tiež som skúšala rôzne povrchy. V liatinovom hrnci trvalo roztápanie cukru nekonečne dlho, na teflónovej panvici to bolo okolo  15 – 20 minút. Pamätajte ale na to, že po pridaní masla karamel napení, tak majte buď radšej väčšiu panvicu, ktorá to zvládne alebo rendlík. Ak by ste mali pocit, že karamel je až príliš tmavý a začína nepekne voňať, už ste ho pravdepodobne spálili a radšej začnite znovu ako zničiť maslo aj ostatné suroviny. Ak radi pracujete s teplomerom, ideálna teplota karamelu je okolo 160 stupňov celzia. 

grilážky

Niekto grilážky namáča aj do čokolády, takže ak ste movníkov čokiny, choďte do toho. Mne to tu až tak nechýba a čokoládové kalórie si doprajem inde;) Ako inak tanierik mám z Butlers, z krásnej ručne robenej série Atlantis.

Tak dúfam, že sa vám s karamelom bude dariť a grilážky sa vám podaria! Dajte mi vedieť, budem sa tešiť.

Monika

 

2 komentáre v Grilážky

  1. Majka
    15/12/2020 at 00:12 (4 mesiace ago)

    Vyzerajú naozaj výborne, určite vyskúšam

    Odpovedať
    • LaPetit
      15/12/2020 at 12:14 (4 mesiace ago)

      jej, ďakujem pekne!

      Odpovedať
      • Marta
        16/12/2020 at 17:50 (4 mesiace ago)

        Vdaka za tip.v zivote som to nerobila,ale po vasom sympatickom popise som sa rozhodla grilazky skusit.

        Odpovedať
  2. Jana
    15/12/2020 at 11:16 (4 mesiace ago)

    Moze byt aj karamelove salko alebo to normal?

    Odpovedať
    • LaPetit
      15/12/2020 at 11:42 (4 mesiace ago)

      nie prosím, to má inú chuť aj konzistenciu, je omoho hustejšie. Takže normálne sladené kondenzované mlieko

      Odpovedať
      • Romana
        15/12/2020 at 15:00 (4 mesiace ago)

        Čo ak už som kúpila a karamel sa topí na panvici Da sa to zachrániť?

        Odpovedať
        • LaPetit
          15/12/2020 at 15:26 (4 mesiace ago)

          júj…teoreticky…asi by sa dalo pridať maslo, vymiešať hmotu, odložiť a potom pridať salko…ale nemám to vyskúšané..

          Odpovedať
  3. Martina
    15/12/2020 at 14:28 (4 mesiace ago)

    Na tento recept som sa velmi tesila. Idem ho rovno aj vyskusat. Verim ze sa mi karamel podari. Dakujem za recept

    Odpovedať
  4. Zuzana J. M
    21/12/2020 at 16:11 (4 mesiace ago)

    Ďakujem za top recept. Konečne sa mi podarili grilážky. Krasne vianočne sviatky prajem :)

    Odpovedať
  5. Peťka
    24/12/2020 at 12:06 (4 mesiace ago)

    Ďakujem veľmi pekne! Pre niekoho, kto pečie len sviatočne, je takýto detailný postup pri tvorbe naozaj dobrého karamelu, priam boží dar. Chutia výborne!
    Krásne a sladké sviatky prajem

    Odpovedať
    • LaPetit
      01/01/2021 at 17:52 (3 mesiace ago)

      ja ďakujem za milé slová!

      Odpovedať
  6. Natália
    31/12/2020 at 01:04 (3 mesiace ago)

    Skusala som ich tieto Vianoce. Chutovo boli vynikajúce, ale nedrzali mi tvar, roztekali sa. Mas nejaky tip, co som pobabrala? V chladnicke boli, zaťažené boli tiež :/
    Dakujem

    Odpovedať
  7. petrajesvetra@centrum.sk
    13/01/2021 at 13:22 (3 mesiace ago)

    vyzerajú super profi!!!

    Odpovedať
    • LaPetit
      22/01/2021 at 21:18 (3 mesiace ago)

      Ďakujem!

      Odpovedať

Odpovedaj Romana Zruš odpoveď

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *