Foodbloggerské stretnutie

od

stretnutie

Minulý víkend v sobotu som mala možnosť hostiť stretnutie foodbloggerov v škole varenia Chefparade. Štafetu som prebrala po Katke z blogu Hrnček Var, ktorá má momentálne radostnejšie povinnosti. S organizovaním takejto akcie som nemala vôbec skúsenosti a ani som na predchádzajúcich stretnutiach nebola, ale myslím si, že sme sa v celku dobre zabavili:). Bolo to aj vďaka skvelej komunikácie s Peťom, ktorý je eventovým manažérom Chefparade a ešte lepšiemu kuchárovi Milanovi, ktorý sa nám úžasne venoval. Ak vás zaujíma raw kuchyňa alebo pralinky, vedzte, že je odborník. Spomínam si ako nám pripravoval raw špagety z cukety, ktoré sú asi všetkým notoricky známe a v duchu som rozmýšľala, či vôbec môžu byť dobré… Ách, ten pocit, keď od niečoho nechtiac nič nečakáte a potom vám v ústach vybuchne chuťová bomba, a že vegánsky parmezán, čo to len môže byť za blbosť. Mať sušičku a viac voľného času neváham. Prisahám, už dávno som nič tak svieže, plné chuti a lahodné nejedla:)

foodblogger party

Ale späť k stretnutiu, niekoľko emailov, správ cez facebook a nakoniec vydarené stretnutie 9 foodbloggerov. Z ľava do prava: Peťo zo Chefparade, Zuzka z Foodependence, Dano z Varič Daniel, Martina z Maťa pečie, Andrea z blogu Na haji, Zuzka z blogu Láska na tanieri, Ela z Mojej tureckej kuchyne a nakoniec Maťa a Kika z blogu Foodlover.

Na úvod nám Peťo pripravil ovocné smoothie, čo pre tých ktorý stihli pripraviť raňajky len pre polovičky naozaj padlo vhod. Trochu sme sa zoznámili a šéfkuchár Milan nás popri tom zasvätil do základov raw varenia. Ja osobne nie som žiadny extrémista ale jedenie surovej stravy má svoje rácio a určite zaradím do svojho jedálnička aj viac surovej zeleniny (ovocie mi nerobí problém aj o polnoci ale s tou zeleninou je to u mňa horšie). A po zjedení týchto cuketových špagiet mi verte, že budú u nás na stole pravidelne:)

foodbloggerské stretnutie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with b2 preset

raw špagety

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with f2 preset

Nebudem vám písať presné recepty, nájdete ich totiž na koci postu a ak vás niečo, čo sme navarili zaujme, stiahnite si pdf-ko.

Po úvodnom predjedle nás čakalo varenie z Mystery boxu, ktorý bol poriadne záhadný. Myslím, že nikto z nás ani len netušil, čo by sme mohli z obsahu  uvariť.  Rozdelili sme sa do troch tímov (ja som varila so šikovnicami z Foodlovera) a kukli sme na suroviny. Cvikla, kokosové mlieko, limetka, zázvor, šľahačka, mak, čo len z tohto môže byť…:). Milan nám musel trochu našepkať aby sme vedeli, čoho sa máme chytiť a nakoniec sme súťažili v tom, kto recepty uvaril najchutnejšie.

Ako polievku sme robili exotickú cviklovú s kokosovým mliekom. Pre mňa dosť divoká kombinácia, ktorá ale nakoniec veľmi dobre vypálila a naša polievka napriek tomu, že sme to v úvode prepískli s vývarom, vyhrala chuťový test. Jednoducho bola riedka ale ako skúsené domáce kuchárky sme ju nechali riadne prevrieť až sa nám zhustla a bola ok:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with f2 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with f2 preset

Ako hlavný chod sme pripravovali lososa na šalotkovej omáčke so špenátom, „Buere rouge“ redukciou a fritovaným zelerom. Honosný názov, dve omáčky – jedna biela a jedna červená, k tomu baby zemiačiky ale úplný top bol fritovaný zeler. Síce tu bol náročný time management a bolo to už vyslovene reštauračné jedlo kde sme museli mať teplé všetky časti jedla, zvládli sme to a v jednoduchšej verzii si isto nájde miesto aj v našej domácnosti. Lososa vymením za menej mastnú rybu a všetko bude ok:) A ten fritovaný celer je bomba, dajte si doma tú námahu, nakrájajte zeler na jullienne (tenké pásiky) a vypražte do zlatova. Myslím, že sa tomu hovorí aj vegánska slanina a keď ochutnáte zistíte prečo. Mali sme čo robiť aby sme ju nezjedli ešte pred servírovaním.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with f2 preset

Ako dezert sme pripravovali mousse z bielej čokolády a maku. Mne, ovocno-koláčovej závisláčke na začiatku chýbalo cesto a práca so želatínou je pre mňa španielska dedina ale šikovná Maťka sa nebála a musím povedať, že mousse jej vyšiel nad očakávania. Chuťovo to bol jedinečný zážitok, tak ako nemusím čokoládu samu o sebe, biela je moje guilty pleasure a v kombinácii s makom a skvelou omáčkou z lesného ovocia to bol dezert hodný reštaurácie. A tu nás musím opäť pochváliť, za mousse sme získali naše druhé prvé miesto!

foodblogger party

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with f2 preset

Všetky recepty, ktoré pre nás Milan pripravil boli naozaj úžasné, pri tom ako doma varím na jednoplatničke a celkom mi dochádza inšpirácia to bol taký jarný vánok a celý deň som si naozaj užila. Skvelá spoločnosť ľudí, ktorých varenie baví rovnako ako vás je veľmi inšpirujúca a mala som presne ten pocit, že napriek tomu, že v poslednej dobe nevarím žiadne závratné kreácie (ale za to zvládam cestoviny na 1000 spôsobov), to varenie je stále niekde vnútri a jednoducho sa nezabúda. Ako bicyklovanie:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCOcam with b2 preset

Na záver chcem ešte raz poďakovať škole varenia Chefparade, že sa zhostila celej produkcie, šéfkuchárovi Milanovi za super úžasný zážitok z varenia a všetkým kolegom, ktorým sa podarilo prísť a ktorých som mohla konečne spoznať aj osobne! Snáď sa čoskoro vidíme aj nabudúce.

Monika

Recepty z Foodbloggerskej párty

 

 

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *