Falafel s naanom a pertžlenovým jogurtom

od

Falafel má lákal už dlhšie. Milujem cícer a sama som prekvapená, že som sa k nemu nedostala skôr. Recept som našla na stránke českých hospodárskych novín (http://life.ihned.cz/jidlo/c1-52951180-orientalni-hostina). Inak ihned.cz má jednu z najlepších rubrík o jedle…treba čítať. Každopádne, celý recept ma trochu vystrašil. Vraj  treba mať poriadny grif aby sa podaril. Smažila som so zatajeným dychom :)

Použila som presne všetky suroviny ako sú uvedené v recepte. Len som použila polovičnú dávku. Pre dvoch úplne stačí. Čiže na 2 porcie som potrebovala:

1 šálku cíceru (v recepte neodporúčajú ten z konzervy pretože je príliš mokrý a mohol by sa pri smažení rozpadať, ja som poslúchla a cícer som dala na 24 h do vody)

1/2 cibule

1-2 cesnaky

1/2 čajovej lyžičky rímskej rasce (toto je must have)

sušený koriander (kľudne aj čerstvý)

hrsť petržlenovej vňate

1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva

soľ, korenie

1 l oleja na fritovanie



Takže cícer scedíme a pustíme sa do jeho zmixovania. Ponorným mixérom to išlo trochu ťažšie. Cícer je dosť tvrdý a urobiť z neho pastu nie je len tak. Chce to trochu trpezlivosti. Pastu som nemala úplne do hladka, našli sa v nej aj väčšie kúsky ale nakoniec to vôbec nevadilo.  Pridala som pretlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, všetko korenie a petržlenovú vňať. Celú zmes treba dobre premiešať a ochutnať.  Ja som pridávala ešte trochu rímskej rasce. Bez nej by to nebolo ono. Keď som si k nej privoňala, hneď som vedela, čo dáva falafelu tú špecifickú chuť. Kúpiť sa dá napr. v potravinách Marks & Spencer.



Cesto som podľa receptu nechala asi hodinu oddýchnuť v chladničke. Potom som z neho rukami vytvarovala guličky. To je asi najjednoduchšie.



Guličky som fritovala asi 3-4 minúty v rozpálenom oleji do zlatova. Náhodou sme mali doma bio fritovací olej, použila som ho celý. Liter oleja. Viem, je to veľa…v živote som nič v takom množstve oleja nerobila ale čo už :)  Prebytočný olej nasiakla servítka a falafel sa mohol podávať.

Biely jogurt s petržlenovou vňaťou (okrem toho soľ a korenie), chlieb naan s cesnakom a petržlenom (ten som kúpila v Marks & Spencer – majú tam viacero druhov a veľkostí). K tomu ešte listový šalát s jednoduchou zálievkou. Viac netrebalo.



Dobrú chuť!

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *