Egrešový koláč s bazovým sirupom

od

gooseberry cakeTýchto koláčov sa akosi neviem dojesť. Ovocie je v najlepšej sezóne a popri všetkých džemoch a sirupoch zostane vždy aj na sladké raňajky. Egreše sú krásne kyslé, a s bazovým sirupom tvoria fantastickú dvojku. Navyše cesto vymiešate za 5 minút a za ďalších 30 máte domáci koláč na stole.

EDIT

Ani sa mi nechce veriť, že som sa k tomuto koláču dostala až po 4 rokoch:) Neviem kam ten čas utiekol:) Koláčik som piekla podľa pôvodného receptu, len som nahradila mliečny jogurt za kokosovú smotanu a hneď bol koláč bezlaktózový. Na chuti to nič nezmenilo, ba naopak, koláč bol krásne vláčny a najviac ovocný.

Práve dnes sa mi na facebooku vynorila spomienka spred 6 rokov. Fotka, ako stojím v obchode Jamieho Olivera v Brightone. Uvedomila som si, že práve tam, sa začalo moje smerovanie k jedlu:) Krásny malý obchodík a bistro spolu so školou varenia, kam som sa ešte roky vracala. Najlepšie café latte, skvelé raňajky a môj prvý dotyk s ázijskou kuchyňou. Koncept Recepease už bohužiaľ nefunguje ale ja som ho milovala. Mám naň krásne spomienky:) A také mám aj na tento koláč.

gooseberry cake

Na koláč s priemerom cca 30 cm potrebujete:

2 vajcia

100 g trstinového cukru + práškový na posypanie

200 g bieleho jogurtu

250 ml kokosovej smotany (alebo inej rastlinnej náhrady)

50 ml bazového sirupu

200 g špaldovej celozrnnej múky

1/2 prášku do pečiva

400 g egrešov

 

gooseberry cake

Postup:

  1. Vajcia zmiešajte s cukrom a sirupom a trochu našľahajte.
  2. Pridajte smotanu, premiešajte a potom pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  3. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne vmiešajte do cesta.
  4. Cesto vylejte do vymúčenej formy.
  5. Egreše umyte, zbavte stopiek a rovnomerne poukladajte na koláč.
  6. Podľa kyslosti egrešov môžete mierne koláč pocukrovať.  Pečte pri 175 stupňoch cca 30 minút.

Počkajte kým koláč vychladne a podávajte. Egrešový koláč je nádherne vláčny a mierne kyslý a určite sa ňom zľahne zem:)

gooseberry cake

Dobrú chuť a užite si leto!

Monika


2 komentáre v Egrešový koláč s bazovým sirupom

  1. Katka
    24/07/2017 at 20:32 (2 mesiace ago)

    výborný koláčik s kokosovou smotanou ani bielka som neslahala a jemný len sa tak po ňom zaprasilo v nedeľu :-)

    Odpovedať
    • LaPetit
      26/07/2017 at 20:55 (2 mesiace ago)

      Super Katka, ďakujem za feedback a som rada, že vám koláčik chutil.

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *