Džemy s alkoholom

od

IMG_9866

Džemovú sezónu otváram tento rok trochu netradične. V spolupráci Dr. Oetkerom som pre vás pripravila 3 druhy džemov, ktoré sú zľahka ochutené alkoholom. Nebojte ten sa z nich vyparí, je to ako by ste jedli višne s rumom, pili prosecco s jahodami, či ochutnali mojito s malinami. Ak ste skôr na tradičnejšie recepty, tých na blogu dosť –> Domáce džemy , takže som rada, že som sa trochu osmelila a skúsila opäť niečo nové.

Posledné roky varím džemy s pekínom, je to tak naozaj rýchlejšie a ideálne, ak mám veľa veľa ovocia, a nechce sa mi tráviť 3 dni pri sporáku. Ok, slivkový džem bez cukru je výnimka, ale po tom, čo som minulý rok musela spotrebovať 36 kíl broskýň, 2 x si rozmyslím, ako budem tráviť svoj voľný čas:)

A asi som vám v úvode aj prezradila ako som džemy nakombinovala, držala som sa totiž overených chutí. Prvá z nich je úplná klasika. Jahody a prosecco. Poznáte asi všetci, ale napadlo by vás urobiť takto džem?

Jahodový džem s proseccom

1,2 kg jahôd

10 g pektínu Dr. Oetker

500 g cukru

150 ml prosecca

1 ČL kyseliny citrónovej

IMG_9867

Postup:

  1. Jahody očistíme a nakrájame na menšie kúsky. ¾ jahôd rozmixujeme a pridáme k nim zvyšné kúsky jahôd.
  2. Dáme do väčšieho hrnca, pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu a varíme približne 5 minút.
  3. Potom pridáme zvyšný cukor, prosecco, premiešame a necháme 5 minút prevariť. Z povrchu pozbierame penu, ak sa vytvorí, pridáme kyselinu citrónovú, a horúci džem plníme do sterilizovaných pohárov. Zatvoríme a otočíme viečkami dole, a necháme úplne vychladnúť.

Ďalšia kombinácia, ktorá mi napadla su višne a koňak. Alkohol, kotrý u nás veľmi nepijeme, ale fľaša koňaku sa u nás vždy nejakým spôsobom nájde. Ak nemáte koňak, skvele funguje aj tmavý rum.

Višňový džem s koňakom

1,4 kg odkôskovaných višní

15 g pektínu Dr. Oetker

750 g cukru

150 ml koňaku

1 ČL kyseliny citrónovej

IMG_9869

Postup:

  1. Višne dáme do väčšieho hrnca a pridáme pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu, a varíme približne 5 minút.
  2. Potom pridáme zvyšný cukor a koňak, opäť dobre premiešame a necháme zovrieť. Džem varíme 5 minút, a potom ho odstavíme.
  3. Na záver pridáme kyselinu citrónovú a plníme do vysterilizovaných pohárov.
  4. Zatvoríme a otočíme viečkom smerom dole a necháme úplne vychladnúť.

A ako posledná kombinácia je tu malinové mojito. Džem som dochutila limetkovovu šťavou a štipkou bieleho rumu. Ten tam veľmi nie je cítiť, ale mojito vám určite pripomenie.

Malinový mojito džem

1,4 kg malín

15 g parktínu Dr. Oetker

750 g cukru

150 ml bieleho rumu

100 ml šťavy z limetiek

1 ČL kyseliny citrónovej

IMG_9871

Postup:

  1. Maliny prepasírujeme a zbavíme aspoň časti zrniečok. Ak vám zrniečka nevadia pokojen použite celé maliny.
  2. K malinám pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme približne 5 minút.
  3. Potom pridáme zvyšný cukor, rum aj šťavu z limetiek a opäť povaríme aspoň 5 minút.
  4. Horúci džem naplníme do vysterilizovaných pohárov, dobre zatvoríme a necháme úplne vychladnúť.

IMG_9873

Čo by na to? Vyskúšali by ste džemy aj trochu netradične? Ok, nie sú to asi recepty pre deti, ale mne tá extra chuť v koňaku, či prosecca celkom baví. A čo vám poviem prosecco pri varení jahodového džemu bolo skoro ako malá párty. Nebudem vám klamať, 1 pohárik skončil v hrnci a druhý som mala v ruke:) A višne s tmavým alkoholom sú pre mňa absolútna jednotka. Jeden pohárik si nechávam bokom, na Vianoce, na moje obľúbené rumové, teda teraz už aj koňakové guľky.

IMG_9874


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *