Domáci kečup

od

ketchup
Leto ubehlo ani neviem ako ale paradajkovú sezónu som nemohla prehliadnuť. Kedže paradajky v zime vôbec nekupujem domáci kečup bola jasná voľba;) Najprv som browsovala recepty a pri väčšine jabĺčkových receptoch mi chýbalo niečo čo by ma naozaj nakoplo, že tento recept chcem vyskúšať. Zmenila som key words a hneď druhý link ma upútal. Jamie Oliver nikdy nesklamal a jeho farebný kečup plný korenia a zeleniny som si hneď veela predstaviť.

Na vynikajúci domáci kečup potrebujete:

2 kg paradajok

1 strednú červenú cibuľu

1/2 bulvy feniklu

2 strúčiky cesnaku

3 cm zázvoru

1 stonku stonkového zeleru

1 ČL sušeného koriandru

2 klinčeky

5 vetvičiek bazalky

200 ml bieleho vínneho octu

70 g trstinového cukru

soľ, čierne korenie

1 PL olivového oleja

350 ml vody (nemusí byť, záleží podľa paradajok)

 

V hlbokej panvici rozohrejte olej, všetku zeleniny okrem paradajok nakrájajte na jemno dajte do panvice:) Pridajte klinčeky, koriadner, stonky bazalky a soľ a čierne korenie. Na minimálnom ohni nechajte zosklovatieť asi 10 minút. Pozor, cibuľa nesmie zhnednúť.  Potom pridajte na hrubo nakrájané paradajky, a ak sú tvrdé alebo málo šťvnaté, zalejte trochou vody aby sa paradajky dusili a nie opekali. Varte pokiaľ paradajky nezmäknú.

ketchup

Paradajky potom prelejte do mixéra,  poriadne rozmixujete, prepasírujeme cez sitko a vráťte do panvice. Pri pasírovaní lyžicou z času na čas prejdite dno sitka…zachytáva sa tam totiž dreň. Ak máte doma poriadny odšťavovač, prípadne výkonný mixér použite ich. Ušetríte si kopec roboty.

ketchup

Kečup potom dochuťte vínnym octom, ktorý prídávajte postupne a ochutnávajte. Tak isto aj s cukrom.  Mne osobne vínny ocot veľmi nevoňal…ale keď bol kečup hotový mal správne kyslo-sladkú chuť. Varte na miernom ohni pokiaľ kečup nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ja som začala na minimálnom plameni..pozerala som film:), potom som pridala plyn a stále miešala. Keď sa voda vyparila, ochutnala som, trochu som dosolila a kečup išiel do sterilizovaných pohárov. Tie som potom povarila asi 10 minút vo vode.

ketchup

Z dvoch kíl paradajok som uvarila približne 500 ml kečupu. Nie je to veľa ale pri cene 1 euro za kečup v obchode, nechcem vedieť z čoho je:)

Dobrú chuť!


2 komentáre v Domáci kečup

  1. Emzo Tučko
    09/09/2012 at 20:23 (5 rokov ago)

    a čo ti vadí na jablkách v kečupe? my máme starý rodinný recept a som s ním nadmieru spokojný

    Odpovedať
    • Monika
      09/09/2012 at 20:39 (5 rokov ago)

      Proti jabĺčkam nemám nič…dokonca som ich mala pripravené;) ale kombinácia zázvoru, čili, cesnaku, zeleru, koriandru, cibuľe, cesnaku a klimčekov mi viac učarovala;)

      Odpovedať
  2. Emzo Tučko
    11/09/2012 at 08:59 (5 rokov ago)

    dala si mi chrobáka do hlavy, vo štvrtok som sa chystal na náš tradičný, tak asi skúsim jednu várku aj z tohoto, ja ho na konci pred daním do pohárov ešte pomixujem ponorným mixérom aby bol krásne krémový

    Odpovedať
  3. Emzo Tučko
    08/10/2012 at 15:50 (5 rokov ago)

    dopadlo to všelijako, ženy doma zhodnotili že náš tradičný recept im viac chutí a ja som s nimi len súhlasil, pridal som bylinky a odložil ako výbornú hotovú omáčku na cestoviny :)

    Odpovedať
    • Monika
      14/10/2012 at 16:57 (5 rokov ago)

      Emzo tak ak to nie je tajny recept tak daj :) mne tento veľmi chutil a ak je váš rodinný recept ešte lepší tak to sa teším!

      Odpovedať
    • Monika
      14/10/2012 at 16:58 (5 rokov ago)

      Zuzka, omáčka je odložená na zimnejšie časy tak som zvedavá:)

      Odpovedať
    • Zuzana Nosková
      14/10/2012 at 17:28 (5 rokov ago)

      Inak ma zaujala veta: pri cene 80 centov za kečup v obchode nechcem vedieť z čoho je:) , presne tak, aj ja si to veľakrát poviem aj pri iných produktoch ;-)

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *