Domáce bryndzové pirohy

od

domáce bryndzové pirohy

Mňam! toto je po haluškách náš sruhý najobľúbenejší recept s bryndzou. Hoci halušky robíme pomerne často, mňa veľmi lákolo konečne urobiť doma poctivé bryzdové pirohy. Z ozajstného zemiakového cesta a vynikajúcou plnkou. V reštauráciách som si nie vždy istá, či náhodou nie sú z obchodu:) Sama som si nyslela, že vyrobiť si domáce pirohy bude nejak extra zložité, budem si musieť kúpiť to úžasné tvorítko na pirohy, ale vôbec to tak nie je. Stačilo mať len obyčajné vykrajovátko a vydličku. Prohy krásne držali a ani jeden sa počas varenie neotvoril. A ako všetko domáce, aj tú mám 100 % istotu, akú bryndzu použijem a aký pomer zemiaky plnka použijem.

Týmto receptom zahajujem aj novú kategóriu tradičné recepty. Myslela som si, že o takéto notoricky zmáne recepty nebude záujem ale opak je pravdou. Takže okrem pirohov sem dúfam pribudnú aj halušky, guľky s údeným mäsom či moravský vrabec. A máte sa veru na čo tešiť. Všetký spománané som už tento rok varila aspoň 2 x vždy chutili. A všetkým:) Navyše sezóna kyslej kapusty je tu, takže nielen, že doplníme vitamíny ale sa aj dobre najeme.

Pirohy vznikli ako recept do októbrového čísla časopisu Albert. Tak ak ste zvedaví na časopisové vydanie tohto receptu (alebo aj  na iné recepty) mrknite sem. Ak vám stačí recept aj tu, tak pozorne čítajte ďalej.

domáce bryndzové pirohy

 Na 4 porcie si pripravte
600 g zemiakov, ideálne varný typ B alebo C

200 g polohrubej múky

½ čl soli

1 vajce

200 g bryndze

120 g slaniny

200 g kyslej smotany

bryndzové pirohy

Postup:

  • Zemiaky uvarímete v šupke do mäkka a nechahte úplne vychladnúť. Ja to zvyknem robiť večer vopred. Potom ich nastrúhajte na jemnom strúhadle. Asi 100 g zemiakov si dajte bokom do plnky.
  • K zvyšným zemiakom pridajte múku, soľ a vajce, a vypracujte cesto.
  • Bryndzu zmiešajte s druhou časťou zemiakov a máte hotovú plnku. Zemiaky sa kbrydze pridávaju na zahustenie, inak by mohla bryndza z pirohov vytiecť:)
  • Cesto vyváľkajte na približne 0, 3 cm a pomocou kruhovej  formičky vykrojte jednotlivé pirohy. Do stredu vložte cca 1 ČL plnky, preložte a pomocou vidličky a utesnite okraje.
  • Pirohy varte v osolenej vriacej vode, kým nevyplávu na povrch.
  • Medzitým slaninu nakrájame na drobno a orestujeme.
  • A nakoniec pirohy polejte výpekom zo slaniny, pridajte trochu kyslej smotany a posypte slaninou.

domáce bryndzové pirohy

bryndzové pirohy

 

Pirohy je vhodné hneď zjesť. S mrazením nemám veľmi skúsenosti, pretože vždy sa nájde toľko stravníkov, že nie je čo odkladať:) Ak máte na mrazenie nejakú fintu, budem rada ak mi poradíte:)

Tak dobrú chuť a keď si pirohy urobíte, dajte mi viedieť, veľmi ma aše výtvori bavia!

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *