Doma údený losos s bylinkovou majonézou

od

 

Rada si listujem časopisy o varení, ale ako odíde aktuálny mesiac a nič ma nezaujme časopis putuje na kopu k starým číslam. Elektronické časopisy, ktoré mám v iPade sú však nesmrteľné:) Vždy sú po ruke, ľahko sa listujú a obrázky sú tak nádherné, že aj uvarená fazuľa so zemiakmi vyzerá ako najväčšia delikatesa. V rámci „myslím na jedlo skoro celý deň“ som sa náhodou vrátila do novembrového čísla Good Food a niekde pár strán pred koncom som objavila recept na údeného lososa. Nedeľný obed bol jasný:)

Na dve porcie budeme potrebovať:

400 g filet lososa

2 PL čaju Lapsong Souchong

1 PL bielej ryže

2 PL trstinového cukru

šalát podľa chuti

2 reďkovky

1/3 uhorky

soľ, čierne korenie

olivový olej


Bylinková majonéza

1 žĺtko

100 ml oleja

1 ČL dijonskej horčice

šťava z 1/2 citróna

bylinky ako petržlen, pažitka

soľ, čierne korenie

 

Čaj Lapsang Souchong je najdôležitejšia ingrediencia. Je to čierny čínsky čaj, ktorý sa suší v dyme, má krásnu, jemnú dymovú arómu a zoženiete ho skoro v každej dobrej čajovni, my sme makupovali v Demmers Teahouse.

Domáce „údenie“ je celkom jednoduché. Pekáč vystelieme alobalom, na ktorý dáme čaj, ryžu a cukor. Dáme do vyhriatej rúry na pár minút aby sa uvolnila čajová aróma. Potom vyberieme z rúry a na čajovú zmes položíme ďalšiu vrstvu alobalu, ktorý sme predierkovali ostrým predmetom (stačí ostrá drevená špajdla). Na vrch uložíme lososa rozdeleného na dva rovnaké filety.

Vložíme do trúby a pečieme približne 10 minút podľa veľkosti ryby na 180 stupňoch. Počas pečenie lososa si pripravíme majonézu. Tu je dôležité aby bolo žĺtko izbovej teploty, ak by bolo priamo z chladničky nikdy by sme nevytvorili majonézu. V malej miske zmiešame žĺtko s dijonskou horčicou, pomaly pridávame olej a miešame ručným mixérom. Po chvíli je majonéza vyšľahaná a môžeme ju dochutiť. Šťavu z citrónu, bylinky, soľ a korenie pridáme podľa chuti. Umyjeme si šalát, na tenko nakrájame reďkovku a uhorku škrabkou na zemiaky na dlhé tenké pásiky. Všetko naaranžujeme na tanier a nakoniec pridáme upečenú rybu, ktorú ešte posolíme a pokoreníme.

Takto upečená ryba je veľmi lahodná a napriek tomu, že som čakala viac „smoked“ príchuť, čaj jej dodal jemnú chuť, ktorá nám doma neskutočne chutila. Myslím, že s týmto čajom sme ešte neskončili:)

Dobrú chuť!

2 komentáre v Doma údený losos s bylinkovou majonézou

  1. Mato
    13/01/2013 at 15:24 (8 rokov ago)

    Kde si prosim kupovala cerstveho lososa?

    Odpovedať
    • LaPetit
      13/01/2013 at 17:19 (8 rokov ago)

      Ahoj, lososa sme kúpili v tescu na kamennom, bola sobota poobede tak inde sa nedalo:) ale inak nakupujem ryby v predajni na Miletičke

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *