Cviklové pesto

od

Záhrada nás tento rok obdarila krásnou cviklou a hoci ešte nie je poriadna zima, na cviklu nedáme dopustiť. Chutí mi surová, pečená a najnovšie aj varená:)

Cviklové pesto je jednoduché, rýchle a neuveriteľné dobré. Moje vegetariánske ja sa zamilovalo.

20131031-185233.jpg

Na cviklové pesto potrebujeme:

270 g uvarenej cvikle

20 g čerstvej bazalky

30 g parmezánu

60 g opražených píniových orieškov

80 ml olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

soľ

čierne korenie

 

Uvarenú cviklu nakrájame na menšie kúsky, pridáme všetky ostatné suroviny a rozmixujme. Ochutnáme a prípadne dosolíme.

20131031-185336.jpg

 

Ak sa Vám nechce párať s varením cvikle, môžete si ju kúpiť už uvarenú.:)

A ako využiť toto pesto? Zo záhrady som mala ešte farebný mangold, z obchodu baby špenát, tak ma napadlo urobiť pizzu.

Na mini pizzu potrebujeme:

cesto na pizzu – domáce napr. podľa receptu od Delisssimi

100 g mangoldu

100 g čerstvého špenátu

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

olivový olej

soľ, korenie

 

Cesto vykrojíme veľkým pohárom a dáme na plech na pečenie. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a keď začne voňať (ale nesmie byť hnedý) pridáme na hrubo nakrájaný mangold a špenátové listy. Trochu sparíme a dáme bokom. Na cesto natrieme vrstvu cviklového pesta, dáme časť špenátu a mangoldu a pečieme do zlatova. Nakoniec môžeme ešte posypať trochou parmezánu.

A kedže mi ostalo trochu uvarenej cvikle, urobila som aj druhú variantu. Na cesto som dala špenát s mangoldom, kúsky uvarenej cvikle a vrch som posypala kvalitným plesňovým syrom. Len sa doma zaprášilo:)

20131031-185421.jpg

 

A čo vy? ako pripravujete cviklu?

 

Monika


2 komentáre v Cviklové pesto

  1. Zuzana Nosková
    31/10/2013 at 21:08 (6 rokov ago)

    Monika, určite cviklové pesto vyskúšam, aj keď bez parmezánu ;-) Milujeme cviklu surovú, varenú aj pečenú. Najčastejšie odšťavňujeme, ale zjeme v akejkoľvek podobe :-)

    Odpovedať
    • LaPetit
      31/10/2013 at 21:10 (6 rokov ago)

      Zuzi, určite aj vegánske bude super, čakajú nás cviklové mesiace;)

      Odpovedať
  2. Zuzana
    22/11/2013 at 15:06 (6 rokov ago)

    Velmi dobry napad nieco do mojej cviklovej kolekcie :-)
    Ja rada robim cviklove burgre a cviklovy humus ;-)

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *