Cuketovo – uhorkový šalát s pestom a kuracím mäsom

od

zucchini salad

Niekedy sú tie najjednoduchšie veci najlepšie. A máte z nich najväčšiu radosť. Ako keď vám dozrejú prvé cukety, ktoré každý deň obzeráte alebo sa vám niečo dôležité podarí. Mňa v posledných mesiacoch zalieva pokoj a radosť zo všetkého naokolo, či už je to záhradka alebo najnovšie náš nový člen rodiny. Preto som sa dlhšie nerhnula do písania nových receptov, skôr trávim čas prechádzakmi v prírode, mazlením a výchovou našej malej Vlnky. Je to len pár týždňov odkedy sme si ju priviezli domov, a už si to bez nej neviem predstaviť:) Tá neskutočná radosť ráno, budenie, a parťáčka na výlety je na nezaplatenie. A hoci musíme byť trochu viac trpezliví, je to tak dobre. A o tom, že je to naj kamoška v kuchyni ani nehovorím:) Keby mohla tak by každý recept na blogu ochutnala. Zatiaľ si vychutnáva len poctivý vývar, mäsko a zeleninu ale aj tak jej najviac chutí obyčajná ryža.


zucchini salad

A obyčajný je aj tento recept. Jeho tajomstvo je v jednoduchosti a v ľahkých chutiach. Len cuketa, uhorky, bazalkové pesto a kúsok mäsa na zasýtenie. Ideálne je ho podávať ihneď, a hoci je vonku horúco, určite vás nezaťaží ale pekne zasýti. Cuketu zbožňujem chrumkavú, a nikdy ju nevarím úplne do mäkka, ale ako cestoviny, al dente.

basil pesto

Šalát je ideálne podávať hneď ako sa pripraví, inak cuketa pustí šťavu a už to nebude ono:) Takže s jedením netreba váhať. A na 2 letné porcie budete potrebovať:

2 menšie cukety

4 uhorky nakladačky (alebo 1 šalátovú)

2 PL bazalkového pesta

1 PL opečených píniových orieškov

1 celé kuracie prsia s kožou

soľ

čierne korenie

olivový olej

hrsť listového šalátu (napr. rukola, baby špenát a pod.)

Bazalkové pesto som si pripravovala domáce, máme totiž nekonečne veľa bazalky:) Veľmi sa jej darí a zo 6 mini rastliniek mám obrovské kríky. Ale kľudne použite aj to kupované, a ak vám môžem poradiť, radšej v obchode siahnite po tých, čo sú v chladničke. Tie čo stoja voľne v poličke mi nikdy nechutia:) Navyše je pesto tak chuťovo výrazné, že krásne dochutí celý šalát bez potreby ďalších dochucovadiel a byliniek.

zucchini salad

Postup:

  1. Kuracie prsia osoľte, okoreňte, potrite trochou oleja a kožou dole začnite opekať na panvici na miernom ohni. Koža sa bude pomaly vypekať a vy sa môťeze venovať šalátu.
  2. Zeleninu dobre umyte, osušte a cuketu pomocou škrabky na zemiaky nastrúhajte na tenké prúžky.
  3. Uhorky pozdĺžne nakrájajte na štvrťky.
  4. Cuketu zľahka orestujte na panvici s trochou oleja. Ale len chvíľku, asi 2 minútky. Potom ju vyberte, jemne osoľte (pesto býva dosť slané) a okoreňte.
  5. Kuracie prsia otočte, sprudka opečete a dajte do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 10 minút dopiecť.
  6. V mise zmiešajte cuketu s uhorkou a pestom.
  7. Na suchej panvici opečte píniové oriešky a pridajte ich do šalátu.
  8. Upečené kura nakrájajte na plátky, pridajte k šalátu a nakoniec dozdobte lístkami šalátu.

Na záver môžete šalát zaliať ešte trochou olivového oleja (toho sa ja neveim dojesť) a môžete podávať.

zucchini ribbon salad

Ak chcete urobiť jedlo na vegetariánsky spôsob (a dočítali ste sa až sem) skúste pridať syr feta alebo podobný syr, prípadne si viem šalát predstaviť aj s grilovaným tofu. A ak by ste chceli môj recept na domáce pesto, napíšte mi koment:)

Verím, že aj vy máte v lete trochu voľnejší režim a ja sľubujem, že toho tu bude trochu viac. Okrem toho pre vás chystám prekvapenie pred Vianocami, tak držte palce, v septembri budem totiž už pracovať na prvých vianočných receptoch:))

Krásny deň a dobrú chuť!


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *