Čučoriedkové mriežkové koláčiky

od

blueberry piesNa 1. mája som si urobila radosť a napiekla som si tieto šikovné malé čučoriedkové koláčiky. Bola som sama doma, na konci záhrady nám krásne rozkvitol orgován a po celom dni rozmýšľania, čo by som pod orgovánom mohla odfotiť, mi napadli práve tieto koláče. Ak ma trochu sledujete viete, že som veľký fanúšik ovocných koláčov. A hoci sa v záhrade všetko ešte len zelená, v mrazničke mám kopec zásob, ktoré treba konečne spotrebovať. Takže som si gratulovala aký som mala perfektný nápad a nielenže nápad, ale koláčiky na prvý krát aj krásne vyšli. Tak povedze mi úprimne nie je to žiadna jadrová fyzika a zvládne ich každý.

blueberry piesSú to v podstate také väčšie domáce fornetti s plnkou, v ktorej naozaj viete čo je. A či máte doma čučoriedky, maliny alebo čerešne, môžete spotrebovať všetko čo vaša mraznička ponúka. A aby ste si nemysleli, že som taká strašne šikovná, koláčiky mi pomohla vyrezať táto formička. Nedávno som totiž kupovala jednu vykrajovačku a keďže poštovné bolo viac ako stála samotná vykrajovačka, pribalila som aj tohto pomocníka. Ak podobnú vykrajovačku nemáte, môžete použiť formičky na pirohy, pohár alebo vykrajovačky na linecké. Dôležité je okraje potrieť vajíčkom a dobre utesniť, napríklad vidličkou.

blueberry pies

Koláčiky sú jednoduché a rýchle na prípravu, a keď napríklad nemôžete jesť tvaroh, pokojne ho vynechajte. Len zdojnásobte dávku čučoriedkovej plnky. Ja som sa tentokrát trochu rozmaznala a hoci Roman tvaroh nemôže, ja som si ho dopriala. A teda Romana som upiekla zvlášť, len s čučoriedkami.

Na cca 8 -9 koláčikov budete potrebovať:

500 g lístkového cesta

200 g čučoriedok (môžu byť aj mrazené)

1 PL kukuričného škrobu

2 PL trstinového cukru

200 g jemného tvarohu

2 vajcia

šťavu a kôru z 1 limetky

1 PL vanilkového extraktu

 

blueberry pies

Postup.

  1. V menšom hrnci rozpustite mrazené čučoriedky. Ak používate čerstvé, pridajte k nim rovno 2 PL cukru a priveďte do varu. Neustále miešajte, ovocie krásne pustí šťavu.
  2. Časť šťavy si odlejte do misky, pridajte škrob a dobre premiešajte aby sa úplne rozpustil a vylejte naspäť k ovociu. Pridajte kôru a šťavu z limetky a miešajte, kým zmes opäť neprevre a nezhustne.
  3. Uvarené čučoriedkovú plnku dajte bokom a nechajte úplne vychladnúť.
  4. V ďalšej miske zmiešajte tvaroh, vanilkovú esenciu, 1 vajíčko a nechajte bokom.
  5. Lístkové cesto rozváľkajte na tenko (približne 0.5 cm) a pomocou formy vykrojte jednotlivé časti koláčika. Ak nemáte špeciálnu formu, môžete použiť okrúhle vykrajovačky na linecké alebo väčší pohár a vrchnú časť vykrojiť malými vykrajovačkami.
  6. Na spodnú časť koláča dajte najprv 1 PL tvarohovej plnky, potom pridajte 1 PL čučoriedkovej plnky, okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a prikryte vrchnou časťou cesta.
  7. Formičku pritlačte tak, aby sa obe časti cesta dobre spojili.
  8. Povrch koláčikov potrite zvyšným vajíčkom, posypte trochou trstinového cukru a pečete na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 175 stupňov približne 20 minút.
  9. Upečené koláčiky pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

blueberry pies

Koláčiky sú po vychladnutí krásne chrumkvé, a keď ste ako ja, oceníte ich na druhý deň, kedy cesto tochu zmäkne. Ja som si dva kúsky zabalila do práce a keďže som 80 km do Bratislavy išla skoro dve hodiny, na diaľnici za Sencom akoby som našla:) Ešte však na prvého mája som si ich vychutnala aj s kávou u nás v záhrade. A zostalo aj pre susedov, pre Romana a všetkým chutilo. Tak dúfam, že budú aj vám. Sú totiž ideálne na piknik, len tak do ruky a tak akurát pre všetkých.

blueberry pies

Ak sa vám recept páči, dajte mu na FB lajk, alebo ak si koláčiky napečiete, nezabudnite pridať hashtag #spolupristole, nech si vás nájdem. Tak si užívajte krásny májový víkend a dobrú chuť!

blueberry pies

IMG_6169

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *