Čokoládová bábovka s cuketou

od

zucchini chocolate bundt cake

Pečenie je pre mňa veľká alchýmia. A s týmto koláčom to bolo presne tak. Vyšiel totiž až na druhý pokus, a ten prvý bohužiaľ skončil v koši. Už sa vám niekedy podarilo upiecť nejediteľný koláč? Šetrila som totiž na cukre aj múke lebo veď poďme jesť zdravšie ale vôbec to nevyšlo:) Nevadí, neodradil ma ani strch z večernej jazdy autom cez lesy, pretože som vedela, že kombinácia je to super a ja to predsa zvládnem. 

Tak vznikla táto jedoduchá čokoládovo – cuketová bábovka. Akurát k nedeľnej káve, v pondelok ráno na raňajky alebo len tak na návštevu. Cuketa je veľmi dobrá kamarátka s čokoládou a ak ste väčší čokaholici ako ja, môžete do bábovky prihodiť aj kúsky čokolády. Tak ako by ste to urobili s hrozienkami.

Problémom pri prvom pokuse bolo, že cesto bolo príliš riedke a cuketa ho ešte viac rozmočila. Nedalo sa teda upiecť a aj po hodine pečenia bol stred strále neupečený. Preto som pridala viac múky + trstinový cukor a vyšľahala som bielka. Ehjľa, starý dobrý postup sa osvedčil a bábovka je krásne upečená, ale stále vláčna. Chuťovo po cukute nie je stopy, všetko zabalila chuť čokolády, resp. kakaa. Vždy hovorím, že koláč má byť sladký, inak načo ho pečieme, že?

zucchini chocolate bundt cake

Suroviny sú na jednu klasickú bábovku a vystačí vám pre vás aj návštevu, či do práce. Tak si pripravte:

250 g hladkej špaldovej múky

1/2 prášku do pečiva

50 g kvalitného kakaa

štiku soli

200 g kryštálového cukru

100 g trstinového cukru

4 vajcia

3 PL oleja

300 g nastrúhanej cukety (cca 1 stredne veľká)

tuk + múku na vymazanie formy

kakao na poprášenie

 

zucchini chocolate bundt cake

Postup:

  1. V miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva.
  2. V druhej, väčšej miske zmiešame kryštálový a trstinový cukor a pridáme žĺtka. Vymiešame do peny.
  3. K žĺtkam pridáme olej a cuketu, ktorú sme vyždímali od prebytočnej vody a ešte raz dobre vymiešame.
  4. Pridáme súchú zmes a dobre premiešame. Vznikne tuhé cesto, ale tak to má byť.
  5. Z bielok vyšhahame sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.
  6. Cesto prelejeme do vymastenej a vymúčej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov.
  7. Pečieme približne 50 – 55 minút.
  8. Bábovku necháme úplne vychladnúť, vyklopíme a na záver môžeme posypať ešte kakaom.

zucchini chocolate bundt cake

Bábovka je jeden z najľahších receptov aké poznám. Stačí sa držať pár trikov ako sú pomery, žĺtka a bielka zvlášť (a nevymýšľať ako ja) a úspech je zaručený. Nabudúce do bábovky pridám aj hrozienka namočené v rume (moje guilty prelasure) a oriešky. Vždy mám totiž rada, keď v ceste zacítim niečo štavnaté a zakusnem do chrumkavého orieška. Už aby tu bol ďalší víkend!

zucchini chocolate bundt cake

Tak krásnu nedeľu ešte a dobrú chuť!

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *