Cestoviny s medvedím cesnakom

od

cestoviny s medvedím cesnakomAni sa mi chce veriť, že jar je už za dverami. A ako to viem? No predsa podľa medvedieho cesnaku:) Síce ešte nie je z lužných lesov ale zo záhradky jedného pána na Žilinskej ale aj tak som neodolala. Medvedí cesnak je ostrý, výrazný ale zároveň svieži a po zime padne neuveriteľne vhod a pripravíte z neho skoro čokoľvek. Od polievky, pesta alebo krúpota, ktoré mi učarovalo minulý rok až po cestoviny. A tie dnešné sú trochu iné, pridala som totiž cesnak priamo do cesta, čo dalo samotným cestovinám výraznu chuť. Stačilo ich doplniť niečím úplne jednoduchým a vzniklo skvelé jedlo.


cestoviny s medvedím cesnakom

Na cestoviny môžete použiť semolinovú aj klasickú hladkú múku a ja som napríklad použila špaldovú hladkú. K tomu čerstvé vajcia v pomera 1 vajce na 100 g múky. Cestoviny netreba zbytočne múčniť, ale spracovať ľahké cesto a nechať ho aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Základný recept môžete nájsť napríklad tu a pár ďalších cestovinových trikov napríkladtu tu.

cestoviny s medvedím cesnakom

Na 2 porcie potrebujeme:

300 g špaldovej múky

3 vajcia

10 listov medvedieho cesnaku


na hrubo mletá stúhanka

na kocky nakrájaná prerastená slanika

soľ

 

cestoviny s medvedím cesnakom

Múku rozsypeme na dosku, v strede urobíme miesto na vajíčka, ktoré postupne zapracujeme vidličkou. Keď bude cesto už mierne spracované (nie tekuté) pridáme na drobno nakrájaný medvedí cesta a cesto ešte spracujeme. Musí byť pekne vláčne a pružné. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 30 minút odstáť v chladničke.

Ak máte stojček na cestoviny, je ideálny čas ho vytiahnuť:) Ak nie nevadí, len sa trochu viac narobíte. Z cesta ukrajujeme menšie kúsky, ktoré mierne vyváľkame a až potom preženieme cez stroj na cestoviny. Ak stoj nemáte, cesto vyváľkajte ručne, najlepšie najtenšie ako sa vám bude dať, nožom orežte nerovné okraje, zrolujte a nakrájate pokiaľ možno rovnako široké rezance. Pred varením dajte cestoviny buď na vešiak alebo na pomúčenú dosku aby sa vám nezlepili. Varíme v osolenej vode cca 2 minúty aby boli cestoviny al dente! A nezabudneme si dať trochu vody, v ktorej sa cestoviny varili bokom. Zíde sa pri servírovaní:)

Na suchej panvici opečieme stúhanku (ideálne by mala obsahovať väčšie kúsky). Kľudne vezmite striedku z včerajšieho chleba a rozmixujte ju na hrubo. Potom opečieme slaninku a máme hotovo. K uvareným cestovinám pridáme lyžicu vody, v ktorej sa varili. Len tak aby neboli cestoviny suché. Posypeme slaninkou, opečenou strúhankou a na záver ešte trochou medvedieho cesnaku. Môže ešte zakvapnúť kvalitným olivovým olejom a hneď podávame!:)

cestoviny s medvedím cesnakom

Dobrú chuť!

A p.s. Túto krásnu retro stoličku do kuchyne máme z obchodu Designoza :)

 

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *