Cestoviny na 6 spôsobov

od

Ja som veľký milovník cestovín. Sú totiž rýchle, jednoduché a dajú sa pripraviť na slano aj na sladko. A posledné mesiace som vďaka spolupráci s Panzani, mala možnosť pripravovať cestovinové recepty od výmyslu sveta. Všetky sú zverejnené na na mojom Instagrame aj Facebooku, ale myslím, že si zaslúžia aj miesto na blogu. Tak vám ich tu všetky odkladám a dúfam, že sa k nim budete radi vracať tak ako ja.

Mac & cheese

mac and cheese

Toto je americká klasika a must have recept pre všetkých, ktorí milujú syr:) Na cca 6 porcií budete potrebovať:

300 g kolienok
100 g masla
4 strúčiky cesnaku
2 PL hladkej mújy
500 ml plnotučného mlieka
250 ml smotany na šľahanie
400 g syra (typu cheddar, gruyere a parmezán)
štipka muškátového oriešku
60 g strúhanky
20 g parmezánu
hrsť petržlenovej vňate

Postup:

  • V panvici alebo liatinovom hrnci rozohrejte polovicu masla, pridajte 2 roztlačené strúčiky cesnaku a zľahka opečte. Cesnak nesmie zhnednúť. Pridajte strúhanku, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a dobre premiešajte. Strúhanku nechajte trochu opiecť a dajte bokom.
  • Kolienka uvarte do polomäkka v osolenej vode a potom ich preceďte.
  • Zvyšok masla rozohrejte v panvici/hrnci, ktorý môže ísť do rúry. Pridajte zvyšný roztlačený cesnak, pár krát premiešajte a pridajte múku, rýchlo premiešajte (urobíte v podstate zásmažku) a postupne pridávajte mlieko a neustále miešajte, kým nevznikle hladká omáčka. Pridajte na hrubo nastrúhaný syr a miešajte a miešajte, kým sa syr úplne neroztopí. Popri tom pridajte aj smotanu a nechajte prevrieť. Dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového oriešku.
  • Potom pridajte uvarené kolienka, dobre premiešajte a vrch posypte pripravenou strúhankou. Dajte zapiecť pod rozohriaty gril na približne 5 minút a servírujte ešte teplé.

mac and cheese

Penne s krevetami

Jedny z mála cestovín, kam nedávam parmezán ale za to kopec masla. Voda z cestovín, vývar z kreviet, maslo a cesnak vytvoria tak neuveriteľne dobrú omáčku, že viac netreba. Ideálny rýchly recept. Na 2 porcie budete potrebovať:

shrimp pasta
300 g cestovín penne 
250 g mrazených kreviet (pre rýchlosť)
2 strúčiky cesnaku
1 dcl bieleho suchého vína (nemusíte)
1 PL olivového oleja
2 PL masla
za hrsť petržlenovej vňate
Soľ, čierne korenie a mleté čili

Postup:

  • Cestoviny uvarte podľa návodu a nechajte si za hrnček vody, v ktorej sa varili.
  • Na panvici rozohrejte olej, pridajte na plátky nakrájaný cesnak, nechajte ho prevoňať a pridajte krevety.
  • Premiešajte, podlejte vínom a pod pokrievku čisté približne 3-5 minút podľa veľkosti kreviet.
  • Ku krevetám potom pridajte uvarené cestoviny, maslo, na drobno nasekanú petržlenovú vňať a trochu vody z cestovín.
  • Dobre premiešajte, dochutte soľou, korením a čili ak máte radi a ihneď zjedzteMaslo sa krásne rozpusti a dodá omáčke úžasnú chuť.

shrimp pasta

Rezance s makom

Čo si budeme hovoriť, tagliatelle sú vlastne také naše rezance, preto som ich pripravila tradične, s makom a hnedým maslom:) A tu začnem rovno fotkou ako parádne chutili. Na 2 porcie budete potrebovať:

rezance s makom
300 g cestovín tagliatelle Panzani
100 g masla
3 – 5 sliviek alebo blumov
mletý mak + práškový cukor podľa chuti

Postup:

  • Najdôležitejšie je maslo. V hrnci s hrubým dnom alebo dobrej liatinovej panvici zohrajte maslo a na malom plameni nechajte asi 10 minút, kým nezačne bublať a nevytvoria sa v ňom také hnedé kúsky.
  • Medzi tým si uvarte cestoviny podľa návodu, pokojne aj v slanej vode.
  • K zhnednutému maslu pridajte na mesiačiky nakrájané blumy a maslom ich pekne pooblievajte a nechajte mierne zmäknúť.
  • Potom do panvice pridajte uvarené cestoviny, dobre všetko premiešajte a podávajte posypané mletým makom zmiešaným s cukrom.

Ja som na ozdobu použila ešte zopár černíc, a slivky som použila preto, aby vyvážili svojou mierne kyslou chuťou sladký mak.

rezance s makom

Macheroni s cuketou

Cuketa je u mňa láska. Môžem ju na všetky spôsoby. Je zdravá, chutná a hotová za pár minút. A v kombinácii s výraznou slaninou je ideálna. Používam vždy menšie cukety a nechám ju opiecť len do chrumkava. Na dve porcie budete potrebovať:

macheroni s cuketou

300 g cestovín macheroni
1 stredne veľkú cuketa
1 PL olivového oleja
1 menšiu šalotka
1 strúčik cesnaku
50 g prerastenej slaniny
soľ, čierne korenie
na posypanie syr pecorino
a na ozdobu a chuť pár lístkov čerstvej bazalky

Postup:

  • Na panvici rozpálte olej, pridajte na prúžky nakrájanú slaninku, na drobno nakrájanú šalotku a cesnak, trochu opečte a pridajte na prúžky nakrájanú cuketu.
  • Zľahka všetko orestujte, aby bola cuketa ešte chrumkavá.
  • Pridajte uvarené cestoviny (pokojne aj s trochou vody v ktorej sa varili), dobre premiešajte a na záver pridajte nastrúhané pecorino a lístky bazalky.

macheroni s cuketou

Tagliatelle s lososom

Tieto cestoviny sú u nás stálica, a varím ich už roky. Ani neviem prečo ale nikdy sa nedostali ani na blog, ani do knihy a predsa ich má môj muž najradšej:) Na 2 porcie budete potrebovať:

tagliatelle s lososom

250g cestovín ako tagliatelle
250g lososa
2 PL olivového oleja
200 ml smotany na šlahanie alebo pokojne použite aj jej rastlinnú verziu ako my doma
šťavu z 1/2 citróna
trochu čerstvého kôpru
soľ a čierne korenie

Postup:

  • Cestoviny uvarte podľa návodu a nechajte si trochu vody z uvarených cestovín.
  • Na panvici rozohrejte olej, pridajte na menšie kúsky nakrájaného lososa a orestujte z každej strany do zlata.
  • Lososa potom vyberte a do panvice pridajte smotanu, premiešajte a z panvice nezabudnite zoškrabať aj tie kúsky prichyteného lososa.
  • Keď začne omáčka bublať, môžete ju stiahnuť z ohňa, pridajte na drobno nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a uvarené cestoviny.
  • Pridajte aj kúsky lososa, trochu vody z cestovín, a jedlo na záver jemne dochuťte soľou, čiernym korením a čerstvým kôprom.

tagliatelle s lososom

Farfalle so špargľou

Asi najviac jarný cestovinový recept. Ale keď tým cestovinám stačí ozaj málo. Len pár čerstvých surovín a je to:) A to mám na cestovinách najradšej. Na dve porcie budete potrebovať:

farfalle so špargľou

250 g cestovín ako napr. farfalle
200 g mladej zelenej špargle
2 strúčiky cesnaku
100 g edamame alebo hrášku
1 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie
parmezán a čerstvú bazalku

Postup:

  • Cestoviny uvarte podľa návodu v osolenej vode tak aby boli al dente.
  • Špargľu umyte, ak sú konce príliš drevnaté, môžete ich odrezať, a nakrájajte na asi 2 cm dlhé kúsky.
  • Na oleji orestujte na plátky nakrájaný cesnak, pridajte špargľu a edamame. Ja som použila mrazené, a kým sa špargľa zľahka podusila, edamame bolo akurát. Rovnako ale bude fungovať aj mrazený hrášok. A použiť môžete aj čerstvý ale dajte ho až na koniec.
  • Orestovanú zeleninu zľahka osoľte a okoreňte.
  • Cestoviny preceďte, nechajte si trochu vody, v ktorej sa varili a zmiešajte ich so zeleninou. Podlejte trochou vody a podávajte posypané parmezánom s lístkami čerstvej bazalky

farfalle so špargľou

Dobrú chuť!

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *