Bagels s avokádom a vajíčkom

od

avocado bagel

Veľká odozva na bagels na instagrame, tak pridávam recept aj na blog. S bagels mám spojené spomienky na vysokú školu. Myslím, že už som to písala, pri staršom recepte na sladké bagels, ale pred x rokmi keď som študovala na výške, sme mali neďaleko alma mater jediné schopné miesto, kde sa dalo najesť. Volalo sa Bagel’s & Co. a vždy keď bolo v škole voľno, zrušila sa hodina alebo len tak, zašla som na bagels. Môj obľúbený bol s kuracím mäsom a jalapenos papričkami, ktoré som vždy vyberala. Tiež som si objednávala vždy bagel bez maku keďže som mala obdobie kedy mi mak vysvlovene nechutil. A ajhľa, roky uplynuli, a ja si bagels robím doma a s makom:)

Okrem toho sme dva roky letných brigád v Anglicku prežili aj vďaka škoricovým bagels zo Sainsbury’s. A bagels som skúšala piecť aj v začiatkoch blogu.Len sa nikdy nedostali na web. Takže lepšie neskoro ako nikdy, takže, tu sú. Z klasickej hladkej múky a tentokrát sa mi podarili ešte ako nikdy. Asi bola správna konštelácia hviezd, správna vlhkosť a cesto bolo dobre vymiesené. Pri pečení sa totiž nádherne nafúklo a ako bagels v rúre rastú bolo vidieť aj voľným okom. Áno, priznávam, prvý plech som sledovala. Bagel je pôvodne židovské pečivo pochádzajúce z Poľska, preslávené skôr v USA. Zaujímavé je tým, že sa najprv varí a až potom pečie. A nech vás to neodradí! Nie je to nič zložité. Skvelo sa skladuje v mrazničke a vždy keď ich pečiem, dám si dva – tri kúsky do mrazničky a vo vhodnej chvíli ( keď sú zatvorené obchody) vytiahnem.

avocado bagels

Na cca 8 kúskov bagels budete potrebovať:

7 g sušeného droždia

4 PL krupicového cukru

300 ml teplej vody

2 ČL soli

450 g hladké múky

mak

a na 2 takéto raňajkové bagels si nachystajte:

100 g krémového syru alebo žervé

1 celé avokádo

2 vajcia

soľ, čierne korenie

obľúbené bylinky

 

avocado bagel

Postup:

  • Vo veľkej mise zmiešajte droždie 1 PL cukru a teplú vodu. Nechajte vzísť kvások.
  • Potom pridajte zvyšnú vodu, múku a soľ. Vymiešajte hladké cesto, ktoré bude jemne lepiť. Misu jemne vysypte múkou a dajte cesto vykysnúť na teplé miesto aspoň na 1 hodinu.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 7 – 8 rovnako veľkých kúskov (na veľké bagles je dobré mať kúsky o hmotnosti cca 125 g) a na nepomúčenej pracovnej doske vypracujte hladkú guľku. Do stredu tejto guľky urobte pomocou spodnej časti varechy dieru, ktorú jemne roztiahnete a vytvoríte veľký otvor. Pri kysnutí sa tento otvor zmenší, tak ho urobte radšej väčší aby pri pečení úplne nezanikol.
  • Takto pripravené bagle dajte na pomúčenú dosku aby sa neprilepili a dajte ešte na cca 30 minút podkysnúť.
  • Medzitým si vo veľkom hrnci zohrejte vodu, pridajte cukor, a keď začne vrieť opatrne tam postupne vložte 2 max. 3 bagels podľa veľkosti hrnca. Nemali by sa dotýkať. Varte z každej strany cca 1 minútu. Potom bagels vyberte pomocou dierovanej naberačky aby odtiekla prebytočná voda a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte makom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Po 10 minútach pečenia stíšte teplotu na 175 stupňov a pečete ďalších 15 minút do zlatohneda. Ak vám nevojdú na jeden plech, použite dva a pečte bagels postupne.
  • Upečené bagels nechajte vychladnúť a môžete podávať.

bagel dough

dough

 

dough

dough

 

bagels

A ako bagels dokončiť?

  • Na panvici si pripravte vajíčka podľa toho ako ich máte radi. Avokádo nakrájajte na tenké pásiky.
  • Bagels rozrežte, natrite hrubšou vrstvou krémového syra, poukladajte naň kúsky avokáda a podľa chuti osoľte a okoreňte. Na vrch položte opečené vajíčko a zľahka dochuťte obľúbenými bylinka a ihneď podávajte, kým sú ešte vajcia teplé.

avocado bagels

A na fotkách vidíte tanieriky a doplnky od Butlers. Konkrétne taniere Sphere, konvičku z kolekcie Portimao a drevenú doštičku Cutting Crew. Tak dobrú chuť a ak si bagel upečiete, dajte mi vedieť. Môžete ma  otagovať ma @lapetit.sk na instagrame alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť! Vážne <3

 

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *