Ako na čerešne a višne

od

cherries

Sezónu nášho ovocia zbožňujem a už začiatkom mája zbieram poháre z minulej sezóny a nakupujem nové. Tak aby som bol pripravená. Nie je totiž nič lepšie ako keď uvaríte hrniec džemu a nakoniec ho nemáte kam preliať, že?:) Aj to sa mi stalo. A keď už je teda sezóna ovocia v plnom prúde a zo mňa opadne ten prvotný ošiaľ kedy trávim večere a noci nad miešaním džemu, hľadám všakovaké možnosti, ako si s ovocím poradiť. A práve čerešne boli celkom výzva.

Musím priznať, že višne mám omnoho radšej ako čerešne.  Višňový koláč alebo džem sú každoročne povinnou súčasťou začiatku leta ale čerešne som akosi zanedbávala. Ok, dá sa z nich pripraviť bublanina ale iné využitie som v nich veľmi nevidela. A poviem vám, že som sa riadne mýlila:) Kolegyňa mi dala pár kíl čerešní a tak som spolu s odkôstkovačom strávila pár pekných večerov. Čerešne boli teda odkôstokované a ja som tak nejak intuitívne a pomoc googlu prišla na to, že môžem čerešne zavariť ale nie v cukre ako hotovú plnku do koláča. A keď sa povie koláč a ovocie som vždy za.

Cieľ bol teda jasný a počas varenia prvej dávky plnky do koláča som prišla na to, že čerešne a trstinový cukor sú jednoducho veľmi dobrý kamaráti a moje obavy z toho, že čerešňový džem síce uvarím ale nebude chutiť boli preč. Takže nakoniec bol aj čerešňový džem.

cherries

Ale poporiadku. Čerešňový koláč, višňový koláč alebo akýkoľvek iný koláč ako čučoriedkový či malinový je pre mňa absolútny top cukrárskeho umenia a zjem ho oveľa radšej ako makrónky alebo cheesecake. Jednoducho ľahká nakyslosť, sviežosť  a šťavnatosť ovocia je pre mňa tak lákavá, že sa jej nič nevyrovná. A práve všetky tie cherry alebo blueberry pies si vyžadujú trochu hustejšiu plnku a hlavne väčšie množstvo ovocia. Čo nie je vždy po ruke, v sezóne alebo sa nestihne rozmrznúť, ak mám zásoby v mrazničke. Takto mám plnku po ruke a fakt stačí len urobiť cesto, otvoriť pohár, vyliať ho do korpusu, dať piecť a koláč je hotový.  Recept na krehké cesto si pozrite pri tomto jablkovom koláči, ktorý som robila už dávno ale vždy sa k nemu vraciam.

cherry pie filling

Na 3 litrové poháre cherry pie fillingu budete potrebovať:

3 kg čerešní

340 g cukru

310 ml vody

10 PL škrobu

Čerešne umyte a odkôstkujte. Zostane vám približne 2,5 kg čistej váhy. Dajte do veľkého hrnca, pridajte cukor a varte na miernom ohni. Keď čerešne pustia šťavu prilejte vodu zmiešajú so škrobom.

Varte kým nezačnú čerešne bublať a prevarte asi 3 minút. Naplňte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a dajte ešte vysterilizovať. Ja som sterilizovala v rúre. Nastavila som ju na 120 stupňov, vložila som plech s horúcou vodou (zohriala som v kanvici) a vložila som poháre. Počkala som kým nezačnú čerešne bublať, čo trvalo približne 20-30 minút, a sterilizovala som 10 minút.

Potom som poháre vybrala a po chvíľke pukli, teda viečka sa preliačili smerom dole. Takže dúfam, že to tak má byť. Od víkendu som poháre sledovala a myslím, že sú v poriadku:)

cherry jam

Čerešňový džem

3 kg čerešní (po vykôstkovaní a odstopkovaní ich bola cca 2,5 kg)

400 g trstinového cukru

1 PL kyseliny citrónovej

Najviac práce je s vykôstkovaním ale keď máte hotovo, džem ide skoro bez práce. Čerešne zasypte cukrom, dajte variť na malý oheň, a keď pustia šťavu pridajte kyselinu citrónovú.

Džem nechajte variť na najmenšom plameni a občas premiešajte. Prvú hodinu sa to ho v hrnci veľa neodohráva, ale potom začne džem pomaly ale isto hustnúť. Občas premiešajte. Džem som nakoniec varila 2 hodiny a bol krásne hustý a pritom s kúskami celých čerešní.  Vďaka trstinovému cukru získa krásnu tmavo červenú farbu a chuť bude mierne karamelová.

Ešte horúci džem naplňte do vysterilizovaných pohárov, dobre uzavrite, otočte viečkom nahor a nechaj úplne vychladnúť. Ideálne pod perinou alebo aspoň útierkou.

Poháre a viečka sterilizujem vo vodnom kúpeli a vždy ich dám do rúry tak hodinu pred plánovaným dovarím džem. Vyberám ich na poslednú chvíľu aby boli ešte horúce a viac už džem nesterilizujem.

cherry jam

Rovnakým postupom aj množstvom surovín som spracovala aj višňový džem. Ten mi nakoniec vyšiel mierne tekutejší, ale mám ho tak rada.

A posledný recept o ktorý sa s vami podelím je pre lenivé alebo naozaj unavené kuchárky. Sú to višne v rume:)

cherries in rum

na 1 litrový pohár budete potrebovať cca 500 g višní

a 350 ml alkoholu, ja som dala kvalitný rum

Výhodou tohto „receptu“ je, že je skoro bez práce. Višne len umyte zbavte stopiek a nechajte aj s kôstkami. Poukladajte ich do pohára, zalejte rumom tak aby boli všetky višne v alkohole. Pohár zatvorte, skladujte na tmavšom mieste a na Vianoce do rumových guliek ako by ste našli:)

A čo vy, zavárate tiež o sto šesť?:)

Ó a aby som nazabudla, náhodným výberom som vybrala: Veroniku Hankovú, Zuznanu Strniskovú a Zuzanu Králikovú v jahodovej giveaway! Gratulujem, spojíme sa pošlem vám džem a sirup!

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *