15 minútový višňový džem s medom

od

sourcherry jam

Vážne. Nikdy som si nemyslela, že sa mi podarí vyrobiť tak rýchlo domáci, poctivý džem. Varenie džemu je tak trochu dlhý proces, hlavne ak nepridávate želírovací cukor, ktorý to celé urýchľuje. Ja som ho vyskúšala raz a nebolo to ono. Taká zvláštna chuť, gélová konzistencia a kopec éčok. Tak som zvykla variť džemy dlhšie, pomaly, a za častého miešania. Teraz som však vyskúšala pridať prírodný pektín a ajhľa džem bol hotový do 15 minút bez kompromisov na chuti, konzistencii alebo kvalite.

Na višňový džem sa každý rok teším. Višne musím kupovať a úprimne, je to tak trochu babračka ale tento džem mám asi najradšej. Je príjemne kyslý a pritom sladký. A s celými kúskami višní. Tak je to najlepšie. Varenie džemu je u nás doma akýsi rituál. Ovocie nezaváram, nemám z toho také potešenie, ako keď ráno urobím palacinky, natriem si vianočku alebo upečiem wafle. S domácim džemom sú totiž raňajky akési slávnostnejšie.

A keď som konečne vyskúšala uvariť džem s pektínom, zistila sm, že nad hrncom nemusím stáť dve hodiny. Stačí naozaj iba 15 minút varenia. Pri prvom pokuse som na to veru nebola pripravená a vôbec som ani nestihla vysterilizovať poháre, a po ruke som nemala ani lievik a poriadne umyté poháre. Celé zle:) Druhý pokus už bol koordinovanejší a všetko klaplo ako malo.

sourcherry jam

Prvý krát som použila na džem namiesto cukru med. Suseda máme včelára, tak sme zásobený medom za dedinskú cenu. Agátový med je v džeme jemne cítiť a funguje rovnako ako cukor. Takže ak máte po ruke včelára, skúste džemy s medom. Med je stále cukor ale obsahuje aspoň nejaké minerály a vitamíny. A tým, že džem budeme variť krátko, hoci nám zovre, snáď si uchová aspoň časť svojich pozitívnych účinkov.

Pri višňovom džeme je potrebné ovocie odôstkovať a je to trochu práce:) To vám nebudem klamať, ale mám doma taký malý plastový odkôstkovač (stál tuším 3,90 €) a pekne, za cca 20 minút boli višne odkôstkované.

Odkôstkované višne môžete nechať noc pred tým macerovať ale nemusíte. Ja som ich zaliala medom a dala do komory. Ale robila som to skôr z obavy, že by višne mohli začať plesnivieť, pretože boli úplne zrelé a trebalo ich hneď spracovať. Tento krok môžete kľudne vynechať. Hoci to má svoje výhody.

sourcherry jam

Na cca 6 – 7 pohárikov budete potrebovať:

3 kg višní (po vykôstkovanívám zostane cca 2,75 kg)

1 kg agátového medu

175 g kryštálového cukru

27,5 g pektínu (kúpite <tu>)

šťavu z dvoch citrónov

Varenie džemu je naozaj rýchle, tak si pripravte poháre a všetko čo budete potrebovať. Do chladničky dajte tanierik na skúšku džemu, pripravte si čistú utierku, kliešte a nezabudnite vysterilizovať aj vrchnáky). Pridaním pektínu, ktorý je úplne prírodný a bez akýchkoľvek konzervačných látok, totiž skrátite varenie džemu aj o polhodinu. A ak nemáte dostatočne veľký hrniec, môžete džem variť aj na dva krát, len všetky suroviny rozdeľte na polovicu.

sourcherry jam

Postup:

  1. Višne odkôstkujte, zalejte medom a jemne rukami pomačkajte. Ak ste tento krok urobili deň vopred, višne pustia viac šťavy. Počas mačkania vyberte ešte kôstky, na ktoré môžete ešte natrafiť.
  2. Ovocie dajte do veľkého hrnca, a na najväčšom plameni varte približne 5 minút. Ovocie by malo pustiť šťavu a začať bublať.
  3. V miske zmiešajte cukor s pektínom a pridajte ho do džemu. Dobre premiešajte a varte ďalším 5 minút.
  4. Potom pridajte citrónovú šťavu a varte posledných 5 minút.
  5. Za tento čas by mal pektím začať dokonale fungovať a džem by mal zhustnúť. Ak si nie ste istý, urobte si test hustoty na tanieriku z chladničky. Džem by mal vytvoriť súvislu hustejšiu hmotu. Ak je džem príliš tekutý varte ešte chvíľočku.
  6. Horúci džem prelejte do pohárov, zatvorte viečkom, otočte dole a nechajte vychladnúť.

Ak vám nevyjde džem do posledného pohára, dajte si ho priamo do misky a rovno ochutnajte:) Sama som bola prekvapená, že džem bol fakt expresný a bez tej čudnej gélovej chuti. Len čistá chuť višní a medu. Navyše bez éčok a iných konzervantov len s použitím slovenského medu a citrónovej šťavy.

A čo vy už ste skúšali džem s pridaním pektínu? Ja ďakujem Kitchenette, že ako prvá v tomto našom blogovacom vesmíre priniesla na trh pektín pre domácich nadšencov. Roky pred tým som ho nevedela zohanať, takže ďakujem! Od teraz nezaváram inak:)

Monika

 


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *